5 tips voor salarisonderhandeling

Antenna / Tips / / 5 tips voor salarisonderhandeling
2 minuten

5 tips voor salarisonderhandeling

Natuurlijk is het belangrijk dat jij bij je werk op je plek zit. Je brengt hier het grootste gedeelte van je week door. Maar je doet dit alles niet voor niets. Je bent van waarde voor het bedrijf en wilt dat je ook op waarde geschat wordt. Niemand wil wat tekort komen en dus ook niet wat het salaris betreft. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Hoe onderhandel jij succesvol over je salaris? Met de volgende tips leer jij hoe je het allerbeste uit een salarisonderhandeling haalt.

1. Weet wat redelijk is

Natuurlijk, iedereen zou wel een bedrag met zes nullen willen verdienen. Maar dat is natuurlijk niet reëel. Weet dus goed wat je kunt vragen. Kijk eerst eens in de desbetreffende CAO. Als de potentiele opdrachtgever een collectieve arbeidsovereenkomst hanteert, is er een grote kans dat je in een bepaalde schaal valt. Je weet dan precies wat het maximum is. Hanteert het desbetreffende bedrijf geen  cao dan zijn er ook andere manieren om in te schatten wat reëel is. Dit kan bijvoorbeeld met een online salariskompas. Hiermee kun je een goede indicatie krijgen van het salaris voor jouw functiegroep. En vergeet je eigen netwerk niet: Ook oud collega’s, studiegenoten of familie kunnen je hier inzicht in geven.

2. Ruimte om te onderhandelen

Nadat jij weet wat je ongeveer wilt vragen noem dan niet direct het bedrag dat je wilt verdienen. Ga iets boven dit bedrag zitten zodat je uiteindelijk uit kunt komen op het door jou gewenste salarisniveau. Bij veel bedrijven is het geen enkel probleem om te onderhandelen over het salaris. Echter zijn er ook bedrijven waar het salaris vast staat. Dit zijn vaak de overheidsinstanties. Toch zijn er ook functies waarbij het juist gewaardeerd kan worden als je onderhandelt over je salaris. Dit getuigt van je commerciële instelling en deze mindset wordt dus voor een verkoopgerichte functie vaak ook verwacht.

3. Houd rekening met secundaire arbeidsvoorwaarden

Een groot bedrag aan het einde van de maand bijgeschreven krijgen is natuurlijk lekker. Maar er zijn meer zaken belangrijk. Denk hierbij aan een pensioen, ziektekosten, lunch, leaseauto, flexibele werktijden of mogelijkheden tot opleidingen. Dit zijn zaken die je mee moet nemen in het bepalen van je salaris. Bedenk hoeveel waarde je hecht aan de bepaalde secundaire voorwaarden en neem dit mee in je onderhandeling.

4. Stippel een plan uit

Direct krijgen wat je wilt is natuurlijk erg lekker. Maar voor wat, hoort wat en er zijn genoeg situaties waarbij je je eerst moet bewijzen voordat de baas overtuigt is van je waarde. Probeer daarom na te gaan wat je moet doen om tot het gewenste salaris te komen. Plan periodieke evaluaties en stel samen concrete doelen om tot een hoger niveau en dus ook ander salaris te komen.

5. Win-win situatie

Een salarisonderhandeling moet voor beide partijen voelen als een win-win situatie. Heb jij niet het gevoel dat je serieus wordt genomen of dat de onderhandelingen door de andere partij te hard of strak worden gespeeld, wees dan eerlijk tegen jezelf en trek op tijd je conclusies. Bij een salaris onderhandeling moet het van beide kanten komen. Is dit niet het geval dan kan dit ook al een signaal afgeven voor de verdere samenwerking.

Bel Mail Chat