Ben jij een goede collega?

Antenna / Tips / / Ben jij een goede collega?
2 minuten

Ben jij een goede collega?

Prettig samenwerken met elkaar is belangrijk voor een goede werksfeer en het bereiken van gezamenlijke doelstellingen. Een belangrijke eigenschap voor samenwerken is collegialiteit. Ontbreekt het daaraan, dan is een goede sfeer vaak ver te zoeken en zullen doelstellingen zelden worden bereikt. Hier wat tips!

Toon interesse in elkaar

Vertel na het weekend (maar ook doordeweeks……) niet alleen enthousiast wat je zelf allemaal hebt meegemaakt, maar toon ook gemeende interesse in een ander. Ook al heb je bijvoorbeeld niets met voetbal of de kinderen van je collega, je komt wel meer te weten over de ander, waardoor samenwerken met elkaar toch anders kan worden.

Doe iets voor een ander

Als je collega een probleem heeft, biedt diegene een helpende hand. Je hoeft niet direct een oplossing aan te dragen of het zelf over te nemen, maar een tip geven om iemand verder te helpen, scheelt al enorm.

Hou je aan de werktijden

Kwam je vroeger op tijd op school, want anders mocht je de les niet eens meer volgen? Waarom zou dat nu je voor een bedrijf werkt anders zijn? Je wil toch ook je collega’s die wel altijd op tijd komen niet gaan irriteren? Zit jouw werkgever op je smoesjes te wachten? NEE.

Geef een compliment

Als Hollanders zijn wij niet zo scheutig met complimenten. Het geven van een compliment is echt niet moeilijk, maar ook het accepteren hiervan is iets wat je gemakkelijk aan kunt leren.

Toon je waardering

Ook zonder persoonlijk contact met je collega’s kun je jouw hartelijkheid tonen. Stuur gewoon eens vaker een mailtje waarin je iemand bedankt voor iets wat diegene voor jou heeft uitgezocht of gedaan. Zeg eens iets vaker “dank je wel”.

Oog voor elkaar

Wees bereid om met elkaar te sparren over zaken die er toe doen om te voorkomen dat ieder zijn eigen weg gaat en je doelen niet gaat halen binnen de gestelde termijn. Deel kennis met elkaar. Wees geen haantje, maar doe ook zeker je mond open als je vindt dat je gelijk hebt.

Teamwork

Val collega’s niet af ten overstaan van anderen. Als een collega een goed idee heeft, ga jij natuurlijk niet met de eer strijken door er in een vergadering over te beginnen. Ben je samen met collega’s verantwoordelijk voor werkzaamheden of een project, maak er dan ook een teamprestatie van!

Tot slot: “Maak niet alle fouten zelf, geef je collega’s ook een kans.”

Bel Mail Chat