Do’s en Don’ts tijdens een sollicitatiegesprek

Antenna / Tips / / Do’s en Don’ts tijdens een sollicitatiegesprek
4 minuten

Do’s en Don’ts tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek kan voor veel mensen een spannende gebeurtenis zijn en enige stress veroorzaken. Het is namelijk een kans om een goede indruk te maken en jezelf te verkopen als nieuwe potentiële werknemer. Als je niet goed bent voorbereid, kan het een verspilde kans op die toffe job zijn. Er zijn een aantal do’s en don’ts tijdens een sollicitatiegesprek. Lees verder en sla deze tips op!

 

Do’s 

 

1. Doe onderzoek

Bereid je voor op het gesprek door alle beschikbare informatie over het bedrijf op te zoeken. Zorg dat je weet wat het bedrijf doet, wat de bedrijfscultuur is, wat de visie en strategie is en wat de geschiedenis is van het bedrijf. Doe ook onderzoek naar jouw gesprekpartner. Deze informatie is vrijwel bij elk bedrijf op de website te vinden en anders kun je social media gebruiken.

2. Kleed je gepast

Zoek uit of er een dresscode is bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Indien je niet zeker weet wat de dresscode is, kleed je dan voor de zekerheid netjes. Beter overdressed, dan underdressed. Door je netjes te kleden toon je aan dat je het gesprek serieus neemt. Overdrijf niet met parfum of accessoires, denk hier zorgvuldig over na.

3. Kom op tijd

Plan je reis van te voren zodat je weet hoelang je er over gaat doen. Houd rekening met files of eventuele vertraging met het openbaar vervoer. Niets is irritanter en onbeschofter dan jouw gesprekspartner te laten wachten doordat jij te laat bent. Mocht het voorkomen dat je door omstandigheden later aankomt, laat dit dan weten aan jouw interviewer.

4. Bereid vragen voor

Houd altijd een aantal vragen achter de hand die jij wilt stellen aan jouw interviewer. Bijvoorbeeld naar aanleiding van jouw onderzoek naar het bedrijf kun jij nog met eventuele vragen zitten. Stel deze dan aan het einde van het sollicitatiegesprek. Zo toon je interesse in het bedrijf en laat je zien dat jij gemotiveerd bent om die functie te bemachtigen.

5. Let op je lichaamshouding

Neem een open houding aan en maak oogcontact (let op dat je niet gaat staren of te intens kijkt). Glimlach of knik af en toe op de dingen die je gesprekspartner zegt en wees geïnteresseerd. Het is belangrijk dat je gewoon jezelf kunt zijn en natuurlijk overkomt. Probeer geen geforceerde houding aan te nemen, want dan kom je onnatuurlijk over.

6. Ken je sterke punten

Tijdens een sollicitatiegesprek ben je als het ware jezelf aan het verkopen. Ken dus jouw sterke punten en competenties waarmee jij jezelf kunt onderscheiden van de rest. Waarom moeten ze jou aannemen? Koppel ook een paar voorbeelden aan jouw skills om aan te tonen wat jij voor het bedrijf zou kunnen betekenen.

7. Ken je zwakke punten

Deze vraag wordt bij vrijwel ieder interview gevraagd. Het wordt gevraagd om er achter te komen hoe jouw zelfreflectie is en of jij geschikt bent voor de functie. Wees altijd eerlijk over jouw zwakke punten, maar boor jezelf niet de grond in. Vertel hoe jij ermee omgaat en hoe jij ze probeert te verbeteren.

 

Don’ts 

 

1. Te laat komen

Doordat je niet op de afgesproken tijd aanwezig bent, doet het voorkomen dat je onbetrouwbaar en ongeorganiseerd bent. Het toont een gebrek aan punctualiteit en respect. Tenzij je een goede reden hebt dat je de afgesproken tijd niet haalt, is te laat komen absoluut een no-go.

2. Te casual kleden

Zelfs als het bedrijf geen dresscode heeft en je eigenlijk casual kleding aan kunt doen, dan alsnog kun jij je beter netjes kleden. Je bent immers op een sollicitatiegesprek en je wilt een goede indruk achterlaten. Tijdens het gesprek hoor jij dan eventueel of je echt overdressed bent.

3. Gebruik van slecht taalgebruik

Let op je taalgebruik. Gebruik dus geen scheldwoorden of straattaal tijdens je sollicitatiegesprek. Dit is gewoon onprofessioneel en ongepast tijdens een sollicitatie. Wees er bewust van wat je zegt, want het kan natuurlijk gebeuren dat je onbewust een scheldwoord gebruikt. Je hoeft niet elk woord te overwegen, maar denk wel na voordat je iets eruit flapt.

4. Je vorige werkgever neerhalen

Het kan natuurlijk gebeuren dat de interviewer vraagt waarom je weg bent gegaan of weg gaat bij je (vorige) werkgever. Dan kun je best vertellen hoe het bedrijf te werk ging en dat jij je daar niet zo goed in thuis voelde. Dit kan je best toelichten zonder heel negatief over iemand te praten. Het is goed om zo eerlijk mogelijk te antwoorden, maar het is niet netjes om alleen maar slecht te praten over jouw (vorige) werkgever.

5. Liegen of overdrijven

Ga je niet anders voordoen dan wie je eigenlijk bent of doen alsof je bepaalde skills hebt als dat niet het geval is. De waarheid komt uiteindelijk toch wel boven en je hebt alleen maar jezelf ermee. Overdrijven over bepaalde competenties hoeft ook niet. Uiteraard kun jij wel jouw beste beentje voorzetten en vertellen wat jij in huis hebt.

6. Negatief zijn

Negativiteit heeft nog nooit iemand vrolijk gemaakt. Blijf vooral positief en neem een positieve houding aan. Probeer jouw antwoorden ook zo positief mogelijk te formuleren, ook al denk je anders over bepaalde dingen. Blijkt nu dat de functie jou niet ligt? Ook dan ga je niet de indruk wekken dat je ongeïnteresseerd bent en maak je het gesprek gewoon netjes af.

7. De interviewer onderbreken

Vind jij het ook irritant als je tijdens een gesprek wordt onderbroken? Doe dit dan ook niet bij jouw gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek. Ook al is het duidelijk wat de interviewer jou gaat vragen, dan laat je diegene gewoon uitpraten. Het kan ook zijn dat je het misschien niet eens bent met wat een interviewer vraagt of zegt. Alsnog laat je diegene zijn woordje doen.

 

Na het sollicitatiegesprek

Na jouw sollicitatiegesprek is het ook netjes als je een bedankberichtje stuurt naar jouw interviewer. Dit berichtje kun je doen in de vorm van een e-mail.

Is jouw gesprek niet op de fysieke locatie van het bedrijf zelf, maar vindt dit plaats via videobellen? Hier lees je praktische tips voor het perfecte video-sollicitatiegesprek!

Bel Mail Chat