Gat in je cv: hoe kun jij dit handig verklaren?

Antenna / Tips / / Gat in je cv: hoe kun jij dit handig verklaren?
2 minuten

Gat in je cv: hoe kun jij dit handig verklaren?

Ben jij van plan ergens te solliciteren? Hartstikke leuk! Dan wil jij je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden om op te vallen. Maar heb jij een gat in je cv, doordat je bent gaan reizen, een tussenjaar hebt genomen of om een andere reden? Hoe kun jij dan dit gat in je cv verklaren, zodat je wel wordt uitgenodigd voor dat gesprek en kunt vertellen hoe tof jij bent en waarom jij daar hoort te werken?

 

Reden van gat in je cv wel of niet vermelden?

Zorg ervoor dat je het gat altijd invult en hier gewoon eerlijk over blijft. Sommige recruiters nemen dit namelijk mee bij de selectie voor een functie. Een leeg gat zonder verklaring kan de keuze dan negatief beïnvloeden. We zijn als mens snel geneigd onze eigen verklaringen te bedenken, terwijl die wellicht helemaal niet van toepassing is. Niet elke recruiter struikelt over dit lege gat in je cv, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Kortom, wees er altijd eerlijk over tenzij het iets is wat jou echt in een kwaad daglicht zet. Is het iets wat schadelijk zou kunnen zijn voor jou? Houd het dan zo kort en bondig mogelijk en blijf positief. Ga in elk geval nooit liegen, want dit kan eventueel alsnog achterhaald worden.

 

Verklaar het gat op positieve wijze

Nu je weet dat je het gat in je cv altijd moet vermelden, hoe ga je dit dan aanpakken? Wat de reden ook is van het gat, buig het om naar iets positiefs. Doordat je bent gaan reizen, ben je zelfstandig, verantwoordelijk en weet je wat je wel of niet wilt. Als je zonder werk hebt gezeten, kun je beschrijven dat je megaveel zin hebt in een nieuwe job en dat je niet stil hebt gezeten. Dit toont doorzettingsvermogen en ambitie. Voor elke bezigheid die jij hebt gedaan, kun je proberen positieve vaardigheden en competenties aan te koppelen. Toon aan dat jij jezelf bent blijven ontwikkelen en bewijs met jouw cv dat jij de juiste bent voor die functie! Zorg er verder voor dat jouw cv er jaloersmakend goed uitziet, dan valt dat gat waarschijnlijk niet eens op.

 

Voorkomen van een gat in je cv?  

Voorkomen is beter dan genezen, aldus het spreekwoord. Hiermee bedoelen we te zeggen dat je er ook voor kunt zorgen dat er geen gat in je cv komt. Uiteraard wil jij die wereldreis maken, maar probeer dit dan te combineren met werken of vrijwilligerswerk in het buitenland. Dit geldt ook voor als jij moeilijk aan een baan kunt komen, ga dan vooral niet stilzitten. Geef je op voor vrijwilligerswerk, of volg een cursus of opleiding. Dit staat goed op je cv, zorgt ervoor dat er geen gat in je cv komt én je bent met jouw persoonlijke ontwikkeling bezig.

Bel Mail Chat