Hoe bereid jij jouw sollicitatiegesprek goed voor?

Antenna / Tips / / Hoe bereid jij jouw sollicitatiegesprek goed voor?
3 minuten

Hoe bereid jij jouw sollicitatiegesprek goed voor?

Mooi! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek voor jouw droombaan. Maar hoe kun je dit gesprek het beste voorbereiden? Antenna geeft jou graag een aantal tips en tricks die jou op weg kunnen helpen.

Waar moet je zijn en hoe laat?

Te laat komen kan niet, dus zet in je agenda hoe laat de afspraak is en met wie. Bekijk de route van te voren alvast op Google Maps zodat je weet hoe lang je onderweg bent. Houd rekening met eventuele vertraging. Dit geldt natuurlijk ook voor je OV route. Liever iets te vroeg dan iets te laat.

Lees je goed in

Jij hebt gesolliciteerd op jouw droombaan, dus je hebt de vacature bij je of je hebt in elk geval de details goed in je hoofd zitten. Check vooraf goed de website van het bedrijf waar je gaat solliciteren. Kijk eens wat het bedrijf plaatst op Social media of wat andere partijen over het bedrijf melden. Zo kom je goed voorbereid over als jouw gesprekspartner vraagt wat je over het bedrijf weet. Zorg trouwens ook dat je weet wie je tegenover je hebt zitten en wat zijn of haar functie is binnen het bedrijf.

Je eerste digitale indruk

Iedereen is vindbaar, jij ook! Hoe kan een HR manager jou op internet vinden? Je kunt een Google search toepassen op jezelf. Staan er veel party foto’s van jezelf online? Op welke berichten reageer jij zelf? Ben je wel eens getagd in foto’s die nog online staan, maar die een HR manager eigenlijk beter niet kan vinden? Zorg er dan voor dat dit niet meer online staat.

Vragen van jou en vragen die je zou kunnen verwachten

Je maakt een goede indruk als je een aantal relevante vragen voorbereidt. Daardoor kom je geïnteresseerd over. Om zeker te zijn, zou je jouw vragenlijst mee kunnen nemen. Maar het is ook belangrijk om voorbereid te zijn op vragen die het bedrijf aan jou gaat stellen. Bijvoorbeeld waarom je solliciteert, waarom de keuze op jou moet vallen, waarom ben jij geknipt voor de functie, wat zijn jouw verwachtingen, wat breng je mee etc.

Hoe ga je gekleed? 

Een eerste indruk blijft altijd hangen, dus zorg ervoor dat je kleding schoon en niet gekreukeld is. Bedenk vooraf wat je aan wil doen, zodat je niet in tijdnood komt als je stapels kleding op je bed hebt liggen en er dan nog steeds niet uit bent. Wat is de dresscode? Formeel of smart casual? Op de website van een bedrijf staan ook vaak foto’s van medewerkers, waardoor je al een goede indruk kunt krijgen over de kledingkeuze.

Met “frisse” moed ertegenaan

Jij bent voorbereid, ziet er picobello uit, je bent op tijd, maar ook alles nog fris? Zorg ervoor dat je ook lekker ruikt. Geen wolk parfum of eau de toilette, maar met mate! Fris gepoetste tanden? Geen knoflook lucht van het diner van de vorige avond? Pak anders nog even een pepermuntje. Maar geen kauwgum tijdens het gesprek natuurlijk. Jouw gesprekspartner kijkt niet graag naar een kauwende mond tegenover zich.

Ongemerkt naar binnen? Nee dus!

Als je het parkeerterrein op rijdt, kun je al door camera’s worden gespot. Er wordt al op je gelet, zonder dat je er zelf erg in hebt. Wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt. De gastvrouw of receptioniste kan al een vinger in de pap hebben wat betreft jouw eerste indruk.

Ben je gefocust?

Zet tijdig je telefoon op stil. Neem ook voor of na het gesprek niet direct een telefoongesprek aan. Dat kan voor irritaties zorgen. Jouw doel is de droombaan te krijgen, dus focus je daarop.

Prettig kennismaken 

Als jullie elkaar de hand schudden is het handig om eerst jouw gesprekspartner zich te laten voorstellen en kijk diegene dan aan. Dan onthoud je vaak ook beter de naam. Daarna stel je jezelf duidelijk voor. Ga pas zitten als jouw gesprekspartner gaat zitten. Ook na het gesprek geef je elkaar een hand en bedank je voor het gesprek. Vraag wanneer je een terugkoppeling kunt verwachten.

Ga ervoor!

Krijg je al helemaal zin om te gaan solliciteren? Neem eens een kijkje bij de vacatures van Antenna. Wij bemiddelen voor zowel vaste banen als banen op uitzendbasis in de Randstad. Bij ons ben je voor de leukste office functies aan het juiste adres.

Bel Mail Chat