Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

Antenna / Tips / / Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?
2 minuten

Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief?

Lepel niet je hele CV opnieuw op

Een motivatiebrief is een aanvulling op jouw CV en is ervoor bedoeld om te motiveren waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Laat dat dus de rode draad zijn. Er mogen best relevante elementen uit jouw CV terugkomen in je brief, als het maar niet een opsomming van activiteiten en kwaliteiten is. Daar is het CV nou juist weer voor bedoeld. Staat er bijvoorbeeld in jouw CV dat je met Photoshop overweg kan en dit wordt ook gevraagd in de functie, vertel in je brief dan wat voor ervaring je precies hebt met Photoshop.

Laat blijken waarom je bij het bedrijf wil werken

Recruiters of HR managers willen graag zien waarom jij bij hun bedrijf wil werken. Jouw brief moet niet overkomen als eentje die voor meerdere sollicitaties is gebruikt. Maak het persoonlijk, laat blijken wat jij ziet in het bedrijf en waarom jij daar goed in zou passen.

Laat je brief aansluiten op de vacature

Kijk goed naar wat er van jou wordt gevraagd. De persoon die de brief leest wil beoordelen of jij geschikt bent voor de functie. Zorg ervoor dat jij hebt uitgelegd waarom de belangrijkste functie-eisen voor jouw geen hindernis vormen. Herhaal deze woorden dan ook in jouw brief. Is het belangrijk dat jij met Exact software overweg kunt en heb jij hier inderdaad ervaring mee, laat dit woord dan terugkomen in jouw motivatie.

Benoem jouw toegevoegde waarde

Laat zien dat jij dé perfecte toevoeging bent voor het bedrijf. Je hebt natuurlijk al uitgelegd waarom de functie-eisen voor jou gesneden koek zijn. Doe hier nog een schepje bovenop door bijvoorbeeld een persoonlijke eigenschap van jou te noemen waardoor jij goed binnen het team past. Zo krijgt het bedrijf een goed beeld van je en ben je jouw concurrentie een stapje voor. Laat zien wat jou onderscheid van de rest!

Voorkom clichés en jeukwoorden

Recruiters zien al vaak genoeg woorden als teamplayer en hands-on voorbijkomen. Wees iets creatiever en schrijf vooral gewoon waar het op staat. Omschrijf praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat jij goed kunt samenwerken of dat jij een echte doener bent, zonder dat je daarvoor van die managementtermen nodig hebt.

Wees positief en zelfverzekerd

Niemand is perfect, maar wees in jouw motivatiebrief vooral positief. Tijdens een sollicitatiegesprek worden toch wel kritische vragen gesteld en dan is er genoeg tijd om het over jouw zwakke punten te hebben. Nu ga je voor de goede indruk. Het doel is om op gesprek te komen. Je mag best zeggen wat je kan en waar je goed in bent, dit komt zelfverzekerd over. Zorg er alleen wel voor dat je niet arrogant overkomt. Zoek hierin de juiste balans.

Bel Mail Chat