Wat te doen na het afstuderen?

Antenna / Tips / / Wat te doen na het afstuderen?
2 minuten

Wat te doen na het afstuderen?

Vond je het kiezen van een studie al moeilijk? Dan is het kiezen van een richting ná jouw studie misschien nog wel moeilijker. Je hebt je al een paar jaar gefocust op het behalen van dat papiertje en nu moet je opeens ‘daar iets mee gaan doen’. Of kies je toch voor wat anders na het afstuderen? Ga je überhaupt meteen werken? Een aantal zaken om rekening mee te houden vind je in dit blog!

Wat is je focus?

Het kan handig zijn om eerst goed stil te staan bij wat je op persoonlijk gebied graag wil bereiken en waar je prioriteiten liggen. Wil je zo snel mogelijk carrière maken? Richt je dan vooral op doorgroeimogelijkheden. Wil je zo snel mogelijk een huis kunnen kopen? Kijk dan in welke sector de startsalarissen lekker hoog liggen of waar je snel daarin kan groeien. Vind je het belangrijk om goed uit te vinden wat je leuk vind? Wees dan juist iets minder kritisch en ga vooral wat proberen. Als het dan niet bevalt weet je alweer beter wat je niet wilt en kan je weer wat anders proberen. Als je gewoon precies voldoende wil verdienen en daarnaast nog tijd over wil houden voor een hobby, zoek dan naar een baan waar je parttime al genoeg verdient om rond te komen. Misschien kan je op een dag van je hobby wel je beroep maken!

Welke bedrijfssfeer past bij jou?

Vergeet ook zeker niet na te denken over de bedrijfscultuur. Voel jij je thuis in een klein bedrijf of werk je liever voor een grote organisatie? Draag je liever waar je zin in hebt of hou je van een formelere werkomgeving? Werk je graag in een groot team of juist helemaal niet? Als je direct bij een werkgever solliciteert krijg je vaak al een goede indruk van de sfeer binnen het bedrijf, door bijvoorbeeld op de website te kijken. Solliciteer je via een recruitment bureau, dan is dat vaak lastiger. Meestal staat de bedrijfsnaam er niet bij en ben je afhankelijk van hoe goed het bedrijf in de functie staat omschreven. Je kunt natuurlijk altijd even naar het bureau bellen om vragen over het bedrijf te stellen. Het is heel belangrijk om ergens terecht te komen waar je je thuis voelt.

Liever nog even doorleren?

Gaan medestudenten allemaal nog een master volgen en heb je het idee dat jij dit ook moet doen? In veel gevallen kan dit natuurlijk heel nuttig zijn en kan dit jou de baan bezorgen die je graag wil. Denk wel goed na of dit echt zo is. Voor hetzelfde geld kan je op jouw gewenste positie komen door een paar jaar werkervaring of door naast jouw baan nog een cursus te volgen. Misschien ga je dan liever aan de slag zodat je alvast geld verdient in plaats van geld uitgeeft aan nog een opleiding. Vind je het studentenleven wel prima en stel je het werkende leven liever juist nog even uit? Dan is die extra opleiding natuurlijk een prima idee!

Maak een keuze!

Misschien heeft dit verhaal jou nog niet geholpen met het maken van de juiste keuze, maar het heeft je vast aan het denken gezet! Kiezen moet je tenslotte zelf doen. Het belangrijkste is dát je een keuze maakt, en dat je deze omarmt. Kiezen kan soms lastig zijn omdat er zoveel is om uit te kiezen. Weeg alle argumenten tegen elkaar af, maar maak vervolgens een keuze en sta er dan ook voor de volle 100% achter! Anders blijf je twijfelen…

Bel Mail Chat