Werk en privé in balans

Antenna / Tips / / Werk en privé in balans
2 minuten

Werk en privé in balans

Spendeer jij genoeg tijd met vrienden en familie? Veel mensen vinden het lastig om evenwicht tussen hun werk en hun privéleven  te behouden. Wat kun je doen om die balans goed te houden?

Geef jouw prioriteiten aan

Wat is voor jou het belangrijkste? Veel tijd hebben voor je familie en je vrienden of carrière maken? Kun je geen keuze maken, bepaal dan voor jezelf welke activiteiten in je privéleven je niet wil missen en zorg ervoor dat je die kunt combineren met jouw baan.

Praat erover met je leidinggevende

Maak een afspraak met je leidinggevende en praat over eventuele mogelijkheden. Misschien kun je een dag per week thuis werken of je rooster aanpassen en vroeger beginnen. Dan zou je de kinderen uit school kunnen halen. En zijn er meerdere filialen, vraag of je in een filiaal dichter bij huis zou mogen werken.

Bepaal een deadline

De kans is klein dat je alles direct kunt veranderen. Bepaal voor jezelf een deadline. Beslis wanneer jij een bepaald doel in je privéleven bereikt wil hebben en probeer dat ook te bereiken. Is jouw doel om 3x per week te sporten, je kinderen te helpen met naschoolse activiteiten, je ouders te helpen met het een en ander, afspreken met vrienden en weekends weg te gaan? Het hoeft niet allemaal tegelijk, dus hou het doel haalbaar. Zo krijg je op korte termijn een betere balans tussen werk en privé.

Bepaal keuzes op je werk

Als je te veel dingen wil doen, vind je geen evenwicht tussen werk en privé. Bepaal wat belangrijk is voor jou en schrap andere taken. Dingen die je eigenlijk niet echt moet doen of die je kunt delegeren aan een collega, haal je van jouw lijst. Je hoeft misschien niet perse bij een meeting aan te schuiven of mee op klantbezoek, daardoor kun je jouw eigen werk wel afronden.

Doe niet alles zelf thuis

Natuurlijk zijn er dingen die je nu zelf doet in je privéleven, maar er zijn dingen die je vast kunt uitbesteden. Is een schoonmaakster een idee, wil de buurman de hond uitlaten en daardoor wat meer in beweging zijn, kan je partner iets van jou overnemen? Dit zorgt voor minder stress in je privéleven.

Thuis is thuis

Word je ’s avonds vaak gebeld i.v.m. jouw werk? Vraag dan aan je collega’s om je niet te bellen buiten de werkuren of schakel je telefoon gewoon uit als je niet gestoord wil worden. Lees ook je mails alleen op je werk, niet ’s avonds of in het weekend, maar besteed dan aandacht aan je privéleven.

Vraag om advies

Vraag eens aan andere collega’s of vrienden hoe het hen lukt om hun privéleven en het werk te combineren. Er zijn mensen die daar moeiteloos doorheen fietsen, misschien hebben zij tips voor je.

Werk efficiënt

Ben je aan het werk, zorg er dan voor dat je dit zo efficiënt mogelijk doet. Vermijd lange vergaderingen waar iedereen graag lang aan het woord is. Maak een “to do” lijst en geeft de laagste prioriteit aan dingen die er niet op stonden, maar tussendoor komen. Time management zorgt ervoor dat jouw werkdruk beter in balans komt.

Werk geen 40 uur per week

Lukt het jou niet om een evenwicht te vinden tussen werk en privé? Check dan of je parttime of iets minder uren kunt gaan werken. Dan hou je meer tijd over voor jouw privé activiteiten. Je verdient minder, maar met iets minder geld kom je ook vast wel uit. En je krijgt er ”quality time” voor terug. Hoe mooi is dat!

Bel Mail Chat