Ook talent werven via Antenna?

Neem contact op

Alles over multitasken en is het eigenlijk wel zo effectief?

Antenna / Tips / / Alles over multitasken en is het eigenlijk wel zo effectief?
2 minuten

Alles over multitasken en is het eigenlijk wel zo effectief?

In het huidige ondernemingsleven, doen we het liefst tien dingen tegelijk. Een belletje plegen, ondertussen nog even snel die factuur sturen en daarna de nieuwste mailtjes checken en beantwoorden. Geld is tijd, toch? Maar terwijl u aan het multitasken bent, bent u er dan wel bewust van wat u per handeling aan het doen bent? Is het brein eigenlijk wel capabel genoeg om op meerdere dingen tegelijk te focussen? Hier zijn de meningen flink over verdeeld.

 

Wat is multitasken?

Multitasken is het bewust uitvoeren van twee of meerdere identieke op zichzelf staande processen die niets met elkaar te maken hebben. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, multitasken is niet mogelijk, tenzij je een robot of computer bent. We kunnen wel meerdere dingen tegelijk doen, zolang we maar met één taak bewust bezig zijn en de andere taak onbewust of op de automatische piloot. Dit heeft te maken met de aparte hersengebieden. Zodra we meerdere dingen tegelijk willen doen met één hersengebied gaat het fout. Multitasking is dus gedoemd om fout te gaan en/of kwalitatief afbreuk te doen aan de taken die u tegelijkertijd wilt uitvoeren.

 

Multitasken: mannen versus vrouwen

In de volksmond wordt altijd gezegd dat vrouwen meerdere dingen tegelijk kunnen, terwijl mannen maar één ding tegelijk kunnen. Volgens de Harvard Business Review is dit slecht een stereotype. Uit hun onderzoek wordt namelijk getoond dat er geen significant verschil is tussen mannen en vrouwen wat betreft multitasken. Zij geven wel aan dat elk onderzoek een ander resultaat kan geven. Dit hangt er dan vanaf wat voor soort onderzoek er is gepleegd, of het onderzoek het dagelijkse leven nabootst en wat de desbetreffende onderzoeker verstaat onder multitasken. Om deze reden heeft de professor Paul Burgess van de Londense universiteit een onderzoek gemaakt waarin realistische dagelijkse activiteiten worden gebruikt. Het doel van dit onderzoek was om te kijken of er een verschil is tussen mannen en vrouwen. De conclusie van dit onderzoek is dat zij geen verschillen konden vinden tussen mannen en vrouwen bij het gebruik van multitasken.

 

Switchtasken en wat doet dit met u?

Nu we weten dat multitasking niet mogelijk is en niet werkt, waarom wordt dit dan zo vaak benoemd? Als we het hebben over multitasking, bedoelen we eigenlijk switchtasking. Dit is het switchen van de ene taak naar de andere taak. Dit schakelen kan ontzettend snel gaan, maar daarom ook meer energie vergen dan als we één taak tegelijk zouden uitvoeren. We denken er juist sneller taken mee af te krijgen, omdat we het fijn vinden als we zien dat taken afgerond zijn. Uit onderzoek is gebleken dat we als gevolg van het switchtasken ons vermogen verliezen om kleine taken af te krijgen, het steeds moeilijker vinden nieuwe informatie op te nemen en het een algeheel negatieve invloed heeft op onze geest.

 

Hoe kunt u dan wel effectief werken?

Hoe kunt u dan wel op een effectieve en verantwoordelijke wijze uw taken afkrijgen? De tegenhanger van multitasken en switchtasken is singletasken. Dit is het volbrengen van één taak en daarna pas aan de volgende taak beginnen. Dit vergt minder energie en zorgt ervoor dat dingen sneller op tijd afkomen. We presteren namelijk het best als we één taak tegelijk doen.

Bel Mail Chat