Ook talent werven via Antenna?

Neem contact op

De zomer is begonnen

Antenna / Tips / / De zomer is begonnen
2 minuten

De zomer is begonnen

Is uw bedrijf klaar voor de zomerperiode? Veelgestelde vragen over vakantiekrachten

Voor veel bedrijven is de zomer een rustige periode, maar tegelijk gaan er ook veel medewerkers op vakantie. Dit kan dan alsnog resulteren in onderbezetting tijdens de zomermaanden. Hoe gaan werkgevers hiermee om? Gelukkig staat er een grote groep vakantiekrachten te popelen om in de zomer wat extra bij te verdienen. Zijn vakantiekrachten voordeliger dan gewone uitzendkrachten? Deze en andere veelgestelde vragen over vakantiekrachten delen wij graag met u.

Iedereen die vakantiewerk doet is toch een vakantiekracht?

Niet helemaal. Vakantiewerk is tijdelijk werk voor scholieren en studenten vanaf de leeftijd van 13 jaar. De werkzaamheden vallen onder vakantiewerk wanneer ze plaatsvinden in de periode 1 juni tot 1 september. Buiten deze periode wordt het werken door scholieren en studenten volgens de wet niet als vakantiewerk gezien. Dit is ook vastgelegd in de CAO voor uitzendkrachten.

Waarom is het financieel aantrekkelijk om vakantiekrachten in te huren?

Dit komt natuurlijk omdat de lonen van jongeren lager zijn dan die van volwassenen. Maar dat niet alleen. De kostprijs voor vakantiekrachten ligt ook een stuk lager, waardoor bureaus scherpe tarieven kunnen bieden als het gaat om vakantiekrachten. Een gewone uitzendkracht heeft bijvoorbeeld recht op een reservering voor doorbetaling bij feestdagen en kort verzuim, een vakantiekracht niet. Daarnaast is de reservering voor vakantiedagen bij vakantiekrachten veel lager. Om deze redenen kunnen bedrijven met vakantiekrachten wel 20% besparen ten opzichte van gewone uitzendkrachten. Dit, en het feit dat ze flexibel inzetbaar zijn maakt dat vakantiekrachten een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven.

Mogen vakantiekrachten alle werkzaamheden uitvoeren?

Hierover gelden een aantal regels per leeftijdscategorie. Hoe jonger de vakantiekracht, hoe meer regels. Goede voorlichting, begeleiding en toezicht zijn natuurlijk altijd belangrijk. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen eigenlijk alleen lichte werkzaamheden verrichten. Een 15-jarige mag iets zelfstandiger werken en vanaf 16 jaar mogen vakantiekrachten bijna alle soorten werk verrichten. Met de arbeidstijdenwet en het minimum jeugdloon moet altijd rekening worden gehouden, ongeacht de leeftijd.

Levert Antenna ook vakantiekrachten?

Jazeker! Jaarlijks krijgen wij van onze opdrachtgevers veel aanvragen binnen voor vakantiekrachten. Wij helpen hen de zomer door met gemotiveerde studenten en scholieren. Het komt regelmatig voor dat wij vakantiekrachten ieder jaar terug zien en dat ze zelfs weer bij hetzelfde bedrijf aan het werk gaan. Helemaal leuk is het als we vakantiekrachten na het behalen van hun diploma uiteindelijk aan een vaste baan kunnen helpen. Dat is regelmatig voorgekomen!

Worden kinderen van vaste medewerkers niet vaak ingehuurd door bedrijven?

Dat klopt. Veel mensen hebben vroeger in de vakantie ook gewerkt bij het bedrijf waar hun vader of moeder werkzaam was. En dat gebeurt nog steeds. Maar veel bedrijven hebben eigenlijk geen zin om voor deze korte periode een salarisadministratie te gaan voeren. Hier zijn vaak ook weer extra kosten mee gemoeid van bijvoorbeeld een accountantskantoor. Onze Payroll dienstverlening is hiervoor een prima oplossing. Wij verlonen de door u gevonden vakantiekrachten en u heeft zelf geen omkijken naar de contractuele en administratieve verplichtingen van het werkgeverschap.

Payroll dus ook bij vakantiekrachten?

Juist! Alle voordelen die payroll biedt zijn juist van toepassing op het tewerkstellen van vakantiekrachten. Wij verzorgen het arbeidscontract, de salarisuitbetaling en de afdracht van werkgeverslasten. De personeelsadministratie voor een vakantiekracht wordt daardoor gereduceerd tot één factuur per week. Makkelijker kan het niet.

Bel Mail Chat