Antenna
Antenna
5 tips om minder nerveus te zijn voor een (virtueel) sollicitatiegesprek!

Tips voor solliciteren – 31 Dec 2021 door Mirjam Schaafsma

5 tips om minder nerveus te zijn voor een sollicitatiegesprek!

Sollicitatiegesprekken in het algemeen kunnen spannend en zenuwslopend zijn, zeker als je nog niet eerder een virtueel sollicitatiegesprek hebt gehad! Check ter voorbereiding ook zeker onze praktische tips voor een perfect video sollicitatiegesprek!

1. Voel je comfortabel in de ruimte

Het voordeel van een virtueel sollicitatiegesprek is dat je dit gesprek in je eigen vertrouwde omgeving kunt doen. Haal hier je voordeel uit, zoek één dag van tevoren een plek uit waar je dit gesprek wilt doen. Dit kan een kantoortje zijn of een andere rustige kamer. Zorg ervoor dat jij je daar prettig genoeg voelt om het gesprek te doen.

 

2. Bereid jezelf voor

Net als bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek, bereid jij je voor een virtueel sollicitatiegesprek ook goed voor. Je hoeft natuurlijk geen heel script te schrijven, maar zet steekwoorden neer. Zo weet je zeker dat in ieder geval alles hebt behandeld wat je wilde zeggen.

 

3. Focus op de interviewer

Focus je niet op jezelf, zo ben je echt alleen maar bezig met jezelf kritiek te geven. Focus je op de interviewer. Het helpt ook als je recht in de camera kijkt, in plaats van alleen maar naar jezelf staren op het scherm.

 

4. Dress to impress

Trek kleding aan waarin jij je goed en zelfverzekerd voelt. Uiteraard moet dit wel een outfit zijn die je ook naar een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek aan zou doen. Als jij je goed voelt, dan straal je dit ook en zal jij je zelfverzekerder voelen. Zorg voor goed daglicht, zodat jij er nóg beter uitziet op camera.

 

5. Maak gebruik van stiltes

Het is oké als je even moet nadenken voor een antwoord. Vaak maken stiltes ons ongemakkelijk en proberen we deze op te vullen. Maak gebruik van stiltes en vermijd opvulwoorden. Uhhh, je weet wel, uhhhh. Vermijd deze dus. Het geeft namelijk het idee alsof je niet helemaal zeker bent van wat je zegt. Door gebruik te maken van stiltes, kun je ook even diep in….en uitademen. Zo geef je de interviewer de kans om jouw antwoorden te verwerken.

Gebruik deze tips de volgende keer dat jij een virtueel sollicitatiegesprek hebt!