Antenna
Antenna
Wat te doen als je in de verkeerde baan zit?

Tips voor jouw carrière – 14 Dec 2021 door Sanne Rietvelt

Wat te doen als je in de verkeerde baan zit?

Voel jij dat je vastzit in je huidige carrière of de verkeerde baan hebt? En weet je niet zeker of je hier wel verder mee wilt gaan of wat je dan wel wilt gaan doen? In deze blog vertellen we wat je moet doen als je het gevoel hebt vast te zitten in je carrière of als je in de verkeerde baan zit! Zonder direct je baan op te zeggen…

 

1. Wees eerlijk tegen jezelf

Wat we hiermee bedoelen is dat je compleet eerlijk tegen jezelf moet zijn. Vraag jezelf eens af: ‘waarom is dit de verkeerde functie of het verkeerde carrièrepad voor mij?’. Om erachter te komen wat er echt aan de hand is moet je eerst duidelijkheid scheppen voor jezelf. Vraag jezelf af wat je niet leuk vindt. Zijn het de werkzaamheden? Is het je werkomgeving zoals de bedrijfscultuur of je collega’s? Of is het de structuur van je dag? Wat is het wat jij echt niet leuk vindt en waar jij je aan irriteert van je baan?

 

2. Bedenk wat je ideale baan of carrière zou zijn

Hierbij benut je de kracht van het visualiseren. Hiermee bedoel ik dat je gaat visualiseren hoe je ideale baan en ideale werkdag in je carrière eruit zou zien en waarbij je echt plezier hebt. Visualiseer hoe jij je zou voelen bij deze ideale baan of stel je eens voor hoe jij je zou voelen bij je ideale werkdag. Wat voor functietitel zie jij voor jezelf, zie jij een werkdag voor je waarbij je niet van 9 tot 5 werkt? En gaat je voorkeur uit naar een groot of klein bedrijf? Denk aan al deze aspecten als je gaat visualiseren. Is dit gevisualiseerde beeld compleet anders dan wat je nu doet? Dan is dat een duidelijk teken dat jij je op het verkeerde carrièrepad begeeft.

 

3. Verbreed je horizon

Dus nu je een beter beeld hebt bij wat voor soort baan of carrière jij zou willen hebben, en je weet dat dit heel anders is dan je huidige situatie, dan wordt het tijd voor je om eens rond te kijken wat voor banen en kansen er zijn die meer passen bij jouw ideale beeld. Dat betekent dat je op banensites gaat kijken naar die specifieke ideale functies, zoals Indeed of LinkedIn. Verbreed je horizon en sta open voor nieuwe dingen. Laat vooral ook binnen je vrienden- en kennissenkring vallen dat jij op zoek bent naar die desbetreffende functies.

 

4. Geef jezelf een ultimatum

Indien jij je dus realiseert dat je op het verkeerde carrièrepad bent of in de verkeerde baan, is het handig als je voor jezelf een einddatum in gedachten hebt voor wanneer jij aan je nieuwe uitdaging wilt beginnen. Dit motiveert je nog meer om er alles aan te doen jou huidige situatie te veranderen. Zorg er dan wel voor dat als de deadline is verstreken, je niet je huidige baan al opzegt en zonder inkomsten zit. Tenzij je je dit kunt permitteren natuurlijk. Heb jij eenmaal iets nieuws gevonden? Zeg dan zo professioneel mogelijk je baan op. Succes!