Stel deze vragen aan het einde van je sollicitatiegesprek
Het hele gesprek heb je vragen beantwoord en dan is het plots aan jou. De woorden "Heb jij nog vragen voor ons?" zijn het startsein om de rollen om te draaien. Hoe stel je de juiste vragen om je interesse nog een keer te bevestigen én waardevolle informatie mee te krijgen over het bedrijf? Wij geven 5 voorbeeldvragen mee die je aan het einde van je sollicitatiegesprek kunt stellen.
Vragen stellen, is dat nodig?
Absoluut! En niet alleen om te laten zien dat je je hebt ingelezen in het bedrijf en dat je interesse hebt. Jouw vragen zijn er om een beter beeld te krijgen van de organisatie en werkcultuur, zodat je goed geïnformeerd kunt beslissen of dit echt de baan is waar je naar op zoek bent. Welke vragen helpen je om je sollicitatiegesprek succesvol af te ronden?
1. 'Wat is kenmerkend aan werken bij dit bedrijf?'
Vragen naar wat werken bij dit bedrijf onderscheidt van andere bedrijven (al dan niet in dezelfde sector), helpt je om te bepalen of je in een omgeving terechtkomt waar je dagelijks met plezier naartoe gaat. Probeer de vraag zo te stellen dat je geen algemene kenmerken voorgeschoteld krijgt. Lees van tevoren goed de bedrijfspagina door en verwijs hiernaar. Je kunt bijvoorbeeld de volgende opzet gebruiken: "Op jullie website zag ik de kernwaarden X en Y staan. Hoe merk je dit als medewerker binnen het bedrijf en wat wordt er verwacht om dit zo goed mogelijk naar klanten uit te dragen?"
2. ‘Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?’
Een belangrijke vraag, want je wilt natuurlijk aan de slag bij een bedrijf dat écht bij je past. Denk goed na over het soort bedrijf waar je wilt werken en of je comfortabel bent bij de dynamiek en cultuur zoals de HR-manager deze omschrijft. Een bedrijfscultuur en de mensen waarmee je samenwerkt, kunnen enorme impact hebben op je werkplezier.
3. ‘Hoe zou je de ideale kandidaat voor deze functie omschrijven?’
Het antwoord op deze vraag kan aantonen of jouw skills en ervaring in lijn liggen met waar het bedrijf naar op zoek is. Als deze niet matchen, dan weet je dat je beter kunt verderzoeken in plaats van tijd te verspillen aan een baan die niet bij je past.
4. ‘Waarom is mijn voorganger gestopt' of 'Is dit een nieuwe positie?'
Deze vraag kan ongemakkelijk of brutaal aanvoelen. Maar hoe iemand afscheid heeft genomen van een functie, vertelt veel over de verwachtingen van een bedrijf en welke mogelijkheden er voor jou zijn. Het zou kunnen dat iemand is vertrokken omdat ze ergens anders een volgende stap konden zetten die hier niet mogelijk is. Of omgekeerd, dat iemand promotie heeft gemaakt, waardoor deze plaats is vrijgekomen. Je leert hoe dan ook meer over het bedrijf waardoor je nog beter kunt beslissen of de baan wel of niet voor je is weggelegd.
5. ‘Wat hebben vorige werknemers gedaan om succesvol te zijn in deze positie?’
Deze vraag laat zien dat je vastberaden bent om succesvol te zijn en een bijdrage te leveren aan de organisatie. Aanvullend kun je ook vragen hoe succes binnen het bedrijf wordt gemeten en wat de groeiplannen of doelstellingen van de organisatie zijn.
Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek twee kanten opgaat. Je gesprekspartner stelt vragen om te bepalen of jij binnen het bedrijf past, maar jij moet omgekeerd ook bepalen of het bedrijf bij jou past. Je hoeft geen checklist voor te bereiden, maar bedenk in ieder geval twee of drie vragen die voor jou belangrijk zijn om te weten of je hier gelukkig kan worden. Succes!