Antenna
Antenna
6 tips om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Tips voor jouw carrière – 31 Dec 2021 door Ruth Hage

6 tips om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Ben je door naar het laatste traject van een sollicitatieproces? Of ben je al een tijdje werkzaam in een bedrijf en wil je graag betere voorwaarden? Een arbeidsvoorwaarden gesprek is vaak onvermijdelijk en kan als vervelend worden gezien. Zeker als er onderhandeld kan worden. Lees onze tips om te onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden, zodat jij hier het optimale uit kunt halen.

 

Wat is een arbeidsvoorwaarden gesprek?

Een arbeidsvoorwaarden gesprek is vaak de laatste stap in een sollicitatieprocedure. Daarnaast kun je dit gesprek ook aangaan als je al een poosje in dienst bent van een bedrijf, tijdens een beoordelingsgesprek bijvoorbeeld. Tijdens dit gesprek wordt het salaris besproken, dit valt ook wel onder primaire arbeidsvoorwaarden. Ook worden secundaire arbeidsvoorwaarden besproken zoals reiskostenvergoeding, die je bovenop je salaris krijgt. Lees hier meer over wat deze soorten arbeidsvoorwaarden precies inhouden. Het kan zijn dat deze arbeidsvoorwaarden al kort even met je besproken zijn. Ben jij het toch niet eens met deze voorwaarden en heb jij het gevoel dat je er toch meer uit kunt halen? Dan kan hier bij de meeste bedrijven over onderhandeld worden. Zorg er dan voor dat je eerst alle opties zorgvuldig overwogen hebt, zodat je zelfverzekerder het gesprek aangaat. Bedenk met onderstaande tips wat jij uit deze onderhandelingen wilt halen.

 

Voorbereiding

1. Wat ben jij waard in salaris?

Is er in een eerder gesprek geen salarisindicatie voorbij gekomen, stond er ook niets in de vacature of is er geen cao? Dan zijn er meerdere manieren om dit zelf uit te zoeken. Zoek eerst uit wat je ‘waard’ bent. Oftewel, weet wat een redelijk salaris is voor jouw functie en ervaring. Je kunt op het internet een salarisschaal vinden en anders kun je dit navragen in jouw eigen netwerk zoals familie, vrienden en kennissen. Houd er wel rekening mee dat je als starter waarschijnlijk zal beginnen met een standaard startsalaris en hier vaak niet over te onderhandelen valt. Als jij relevante werkervaring en kennis meebrengt, is er meer kans dat je kunt onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.

 

2. Wat voor secundaire arbeidsvoorwaarden wil jij?

Onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden is bij sommige bedrijven ook mogelijk. Zeker als jij niet tevreden bent met het afgesproken salarisbedrag, kun je ter compensatie over betere secundaire arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Ga ook hier eerst na of deze eventueel al eerder zijn besproken of in de desbetreffende vacature staan. Het is van belang dat jij je bij elke voorwaarde afvraagt of het toepasbaar is voor jouw functie. Solliciteer jij voor een functie waarbij je veel onderweg bent, dan is het logisch dat jij wilt onderhandelen voor een leaseauto. Een aantal opties waar je aan zou kunnen denken zijn:

– bonusregeling

– thuiswerkmogelijkheden

– laptop/telefoon van de zaak

– leaseauto

– reiskostenvergoeding

– vergoeding opleiding/cursus

 

3. Wat voor waarde breng jij mee?

Bedenk van te voren een aantal argumenten waarmee jij kunt onderbouwen waarom jij die arbeidsvoorwaarden waard bent. Benadruk jouw waarde en wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. Waarom ben jij waardevol voor het bedrijf? Wat zijn jouw sterke punten? Wat voor resultaten kun jij behalen? Benoem dan ook concrete resultaten die jij in jouw voorgaande functie hebt behaald. Wellicht heb je bepaalde doelstellingen gerealiseerd, klanten binnengehaald of processen verbeterd. Zijn er daarnaast bepaalde competenties die goed aansluiten bij de nieuwe functie? Benoem die dan ook uiteraard! Jouw uitleg om de gewenste arbeidsvoorwaarden te rechtvaardigen is van groot belang.

 

De onderhandeling

4. Bepaal van te voren jouw salarisgrenzen

Nu je hebt opgezocht wat een redelijk salaris zou kunnen zijn voor jouw functie, weet je wat jouw salarisindicatie is. Als hiernaar wordt gevraagd, noem je niet meteen dat bedrag op. Zet tijdens deze onderhandeling hoger in dan jouw salarisindicatie. Dit hoeft niet een absurde verhoging te zijn, maar zo’n tien procent erbovenop is prima. Tijdens de onderhandeling kom je er vanzelf achter of er enige onderhandelingsruimte is of niet. Als het aangeboden salaris onder jouw salarisindicatie ligt en er is geen onderhandeling mogelijk, bedenk dan voor jezelf of je deze functie wel wilt aannemen. Hiermee zeggen we niet dat salaris belangrijker is dan je prettig voelen binnen een functie, maar je wilt natuurlijk wel verdienen naar wat je waard bent. Accepteer dan ook nooit het allereerste bod.

 

5. Verwacht het onverwachte

Het kan gebeuren dat de tegenpartij jou zal willen uittesten om te zien wie ze voor zich hebben en hoe jij reageert. Bereid je voor op alle mogelijk gespreksscenario’s, zodat je niet dichtklapt tijdens het gesprek. Een scenario zou kunnen zijn jouw voorstel direct wordt afgekapt door de tegenpartij. Laat je niet intimideren, je hebt je goed voorbereid en je bent daar om te onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Kom voor jezelf op, formuleer duidelijk jouw wensen en rechtvaardig jouw wensen.

 

6. Compromis

Als het niet lukt om tot een compromis te komen, forceer dan niets. Plan liever een nieuwe afspraak in, dan dat er onnodig steeds weer dezelfde argumenten over de tafel heen- en weer gaan. Zo kunnen beide partijen nog eens over het voorstel nadenken. Een onderhandeling over de arbeidsvoorwaarden moet van beide kanten komen. Heb jij het gevoel dat dit niet zo is, dan kan dit wel eens een voorbode zijn voor de toekomst.

Aan de hand van deze tips zul jij onderhandelen als een pro!