Dit is hoe je omgaat met lastige sollicitatievragen
Het zou fantastisch zijn als je ieder sollicitatiegesprek kon voorspellen. Jammer genoeg is dat niet het geval en kan je nog wel eens met onverwachte vragen te maken krijgen. Toch is er een manier om je hierop voor te bereiden, zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan bij die lastige sollicitatievragen. Zo pak je dat aan!
1. Panikeer niet
Onverwachte vragen kunnen je overvallen. Je wilt je bekwaamheid tijdens een sollicitatiegesprek natuurlijk zo goed mogelijk verkopen en iets niet weten lijkt daar niet bij te horen. Maar hoe je omgaat met onverwachte vragen is soms zelfs belangrijker dan het daadwerkelijke antwoord. Panikeer dus niet en geef het gerust aan als je wat meer tijd nodig hebt om over een antwoord na te denken. Is het een vraag die je echt niet kunt beantwoorden? Wees daar dan ook eerlijk over. Je probeert de recruiter immers niet voor de gek te houden.
2. Onverwachte situaties
Je weet wel, die leuke ‘vertel me eens over een keer dat…’ vragen. Als je zo’n vraag niet kunt beantwoorden, omdat je de situatie bijvoorbeeld nog nooit hebt meegemaakt, vertel dan wat je zou doen als je in die situatie terecht zou komen. Geef wel eerlijk aan dat je die situatie nog niet eerder hebt meegemaakt, maar dat je je kunt voorstellen hoe je het zou aanpakken.
3. Vreemde vragen
Hoe gek de gestelde vragen ook kunnen zijn, neem ze serieus. Sommige moeilijke interviewvragen zijn namelijk bedoeld om je reactie te peilen. Overweeg elk antwoord dus zorgvuldig en trek de motivatie achter wat de interviewer je vraagt niet zomaar twijfel.
4. Waar draait het om?
We hadden het er eerder al over, maar lastige of bijzondere vragen worden niet altijd gesteld om te zien of jij het antwoord weet. Soms zijn interviewers benieuwd naar hoe je met onverwachte situaties omgaat of hoe je onder druk reageert. Probeer dat dan ook in je achterhoofd te houden en je niet alleen maar te focussen op het antwoord.
5. Het denkproces
Aansluitend op het vorige punt, is het dan ook belangrijk om de interviewer mee te nemen in je denkproces. Zeker als je twijfelt over het antwoord. Zo houd je het gesprek gaande en laat je zien welke connecties je legt om onverwachte situaties op te lossen.
6. Kom er later op terug
En als je het echt heel lastig vindt om antwoord te geven en je gewoon wat meer tijd nodig hebt om na te denken, geef dit dan aan. Vraag of je er later op terug mag komen.
Lastige vragen zijn vervelend, maar niet onoverkomelijk. Raak niet in paniek en neem je tijd om goed na te denken over de kwestie. En vergeet niet dat een sollicitatiegesprek om meer draait dan het antwoord wel of niet weten op een onverwachte vraag. Succes!