Hoe kom je zonder de juiste werkervaring toch aan die baan?
Soms kom je erachter dat het pad dat je hebt gekozen niet meer bij je past. Zit er dan niets anders op dan het maar te accepteren? Zeker niet! Door de juiste stappen te volgen zorg je ervoor dat je een nieuwe weg kunt inslaan om opnieuw jouw werkgeluk te bereiken.
1. Wat wil je?
Misschien haal je geen voldoening meer uit je huidige baan, maar weer je nog niet zo goed wat je dan wél wilt doen. Tijd om goed na te denken over wat jou (werk)gelukkig maakt. Dat helpt je ook tijdens het sollicitatieproces. Door bij recruiters te kunnen omschrijven waar je plezier uit haalt en naar op zoek bent, kunnen zij namelijk veel gerichter met je meedenken. Is wel zo handig, want recruiters weten echt alle ins en outs van verschillende functies. Maak dus zeker gebruik van die kennis!
2. Creëer een personal brand
Wat is een personal brand ook alweer? Een personal brand is veel meer dan alleen je cv of skills. Een impressie van wie jij bent en waar je allemaal toe in staat bent. Daarnaast is het een goede manier om jezelf beter te leren kennen en recruiters inzicht te geven in waar jij het beste tot je recht komt.
Maak een overzicht van al je vaardigheden en kijk welke je hiervan graag in je professionele leven wilt toepassen. Niet iedere hobby is gemaakt om je werk te worden, maar je bent vaak tot meer in staat dan je denkt. Vervolgens ga je, zelf of samen met een recruiter, kijken welke functies overeenkomen met je vaardigheden en wat je verder nodig hebt om hiervoor in aanmerking te komen.
3. Netwerken
Netwerken is het letterlijk opbouwen van professionele relaties. Heb je vrienden, familie of kennissen die in de functie zitten die jij graag zou willen doen? Gooi eens een balletje bij ze op om meer te weten te komen over wat de rol precies inhoudt en hoe jij daar ook terecht kan komen. Daarnaast kun je ook online gelijkgestemden vinden om van te leren. Het bekendste professionele netwerk platform is LinkedIn. LinkedIn is trouwens niet alleen handig om te netwerken, maar ook om nieuwe banen en functies te ontdekken.
4. Kennis opdoen
Tegenwoordig is het dankzij een groot aantal (gratis) tools steeds makkelijker om jezelf iets nieuws bij te brengen. Je kunt artikelen of blogs op internet lezen, informatie uit boeken halen, webinars bijwonen of informationele video’s op YouTube kijken, enzoverder. Ondanks dat het niet dezelfde diepgang als een volwaardige opleiding bevat, geeft het je vaak wel een goed beeld van de wereld waar je naartoe wilt navigeren. Sommige vacatures vragen ook om affiniteit en basiskennis van het vak, waarna bedrijven zelf opleidingen aanbieden om je helemaal klaar te stomen voor de rol. Dit is niet voor elke functie mogelijk, maar kijk eens rond of overleg met een recruiter wat de mogelijkheden zijn.
Kortom, het feit dat je niet de juiste (werk)ervaring hebt, moet je er niet van weerhouden om iets nieuws te proberen. Er zijn vaak mogelijkheden om jezelf om te scholen of een junior positie op te pakken waarmee je in een nieuwe professionele setting terechtkomt. Twijfel je toch nog over hoe je aan de zoektocht moet beginnen? Dan denken onze consultants altijd graag met je mee.