Professioneel ontslag nemen? Zo pak je dat aan
Heb je een nieuwe uitdaging gevonden en ben je klaar om die stap te zetten? Dan is het tijd om je baan op te zeggen. En er is geen reden om je enthousiasme voor een nieuwe baan te temperen. Want als je de juiste stappen volgt om ontslag te nemen, dan weet je zeker dat je op een goede manier weg kunt lopen.
1. Timing
Je wilt je werkgever natuurlijk zo snel mogelijk laten weten dat jullie wegen gaan scheiden. Is wel zo netjes, want zo kan het bedrijf ook op zoek naar je vervanger. Maar denk goed na over timing, want ook in je lopende sollicitatieprocedure kunnen dingen nog veranderen. Houd rekening met de opzegtermijn die in je huidige contract staat en onderneem geen drastische acties zonder dat je een nieuw contract hebt ondertekend en je startdatum is bepaald. Zo bescherm je ook jezelf. Alles rond? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar je werkgever toe te stappen, zodat jullie samen kunnen bepalen hoe je je werkzaamheden zult afronden en op welke manier de overdracht zal plaatsvinden.
2. De juiste volgorde
Natuurlijk wil je het je werkmaatje als eerste vertellen. Maar let op dat het nieuws zich niet als een lopend vuurtje door de wandelpaden verspreid. Het is namelijk een stuk minder leuk als je werkgever het via via hoort. Plan daarom een moment in met je werkgever (persoonlijk, niet telefonisch) en geef hem of haar de ruimte om vragen te stellen over je opzegging. Denk ook na over hoe je het nieuws wilt brengen en wat je wilt vertellen. Ontslag nemen is zakelijk en is geen weerspiegeling van wie jij bent als persoon. Maak het voor jezelf niet onnodig lastig door je mee te laten slepen door emoties of bezorgd te zijn over hoe je werkgever over je zal denken.
3. Het gesprek
Of je nu op goede voet of met wrange gevoelens uit elkaar gaat, dit soort gesprekken zijn altijd lastig. We gaven het net al aan, maar ontslag nemen is zakelijk. Je bent niet verplicht om ieder detail van je beslissing te bespreken. Het is prima om een algemene reden aan te kaarten als je je daar prettiger bij voelt. Verder ben je ook niet verplicht om de bedrijfsnaam van je nieuwe werkgever te delen. Belangrijk tijdens dit gesprek is om te bespreken hoe jullie je vertrek zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen en wat er in je resterende werktijd nog van je wordt verwacht.
4. Maak het officieel
Naast een mondelinge aankondiging van je ontslag, wordt er ook een schriftelijke opzegging van je verwacht. Vaak volstaat het om dit per e-mail te doen. Maak dit niet ingewikkelder dan nodig en zorg dat je opzegging, datum van vertrek en eventuele andere feiten die voor jou of de werkgever belangrijk zijn hier duidelijk in staan omschreven. Meer hoeft het niet te zijn. Je kan ook altijd je werkgever nog bedanken voor de leerzame tijd en prettige samenwerking. Tenminste, als je dit zo hebt ervaren.
5. Afronden
Is je werkgever op de hoogte en alles officieel geregeld? Dan kun je het nieuws aan iedereen vertellen waarvan jij wilt dat ze het weten. Afhankelijk van de werkcultuur binnen je organisatie, is het handig om met je werkgever af te stemmen hoe je het nieuws deelt. Wordt er namens het bedrijf een bericht uitgestuurd, doe je dit zelf of plannen jullie een online of fysieke meeting in om het te delen?
Uiteraard blijf je tot en met je laatste dag naar je werk gaan en doe jij dit met net zoveel enthousiasme als je dat altijd deed. Het is niet de bedoeling dat je de kantjes eraf gaat lopen of je collega’s continu afleidt. De manier waarop je deze stap in je carrière afrondt, is zeker iets dat bijblijft bij alle betrokken partijen. Wie weet kruist je pad ooit weer met een collega of leidinggevende of heb je een referentie nodig voor een toekomstige uitdaging. Je weet maar nooit.
Je ziet het, er zijn aardig wat zaken om rekening mee te houden bij het opzeggen van je baan. Maar als je deze stappen afvinkt, dan weet je zeker dat je op de juiste manier dit hoofdstuk afrondt.