Antenna
Antenna
cover-image
Sollicitatietips 30 Dec 2021 door Leda van Vliet

De meest gestelde sollicitatievragen: deel 2

In een eerdere blog hebben we al eens 8 vaak gestelde sollicitatievragen behandeld. Maar er zijn zoveel vragen die gesteld kunnen worden, dat we hier nog een blog over hebben gemaakt om jou extra goed voor te bereiden!

1. Waarom wil je deze baan?

‘Omdat ik ook mijn huur moet betalen’. Nee dat zeg je dus absoluut NIET! Bedenk waarom jij op die vacature hebt gereageerd, wat jouw redenen zijn om bij die organisatie te willen werken en waarom jij met het bedrijf matcht. Het is belangrijk om van tevoren alvast over zo’n soort vraag na te denken, aangezien het een goed beeld geeft van jouw motivatie.

2. Wat kan jij toevoegen aan het bedrijf? Wat breng jij mee?

Lees de functieomschrijving goed door, doe je research naar het bedrijf en zorg ervoor dat je goed luistert en begrijpt waar het bedrijf tegenaan loopt en voor welke issues jij bent aangenomen. Vertel hoe jouw skills en ervaring past met wat het bedrijf nodig heeft en geef hier een voorbeeld bij dat aantoont dat jij soortgelijk werk hebt gedaan.

3. Kun je ons meenemen door je cv?

Dit kan aan het begin van het gesprek worden gevraagd. Het geeft jou de mogelijkheid om een beter begrip te geven van hoe jouw professionele ervaringen aansluiten op de functie.

  • Focus op je meest relevante ervaringen
  • Toon aan wat voor waarde jij kunt toevoegen
  • Benoem specifieke prestaties en skills
  • Probeer in het algemeen aan te tonen waarom jij een goede fit bent

4. Werk je het liefst zelfstandig of in teamverband?

Deze vraag wordt gesteld om te zien of je op je gemak bent om zelfstandig aan het werk te gaan, maar ook of je samen met anderen kunt samenwerken. Je kunt hierbij bij beide werkwijzen een voordeel vertellen, zo laat je zien dat je flexibel te werk kunt gaan.

5. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Hoe kun jij deze vraag beantwoorden terwijl je niet in de toekomst kunt kijken of nog geen flauw idee hebt? Geef altijd een eerlijk antwoord bij deze vraag. De interviewer wilt weten of jij ambities hebt, realistische verwachtingen van jouw carrière en of je in het vak of in die functie wilt blijven.

6. Wat verdien je nu?

Waarbij dat nogal een taboe is om zomaar te vragen, is het voor de interviewer de normaalste zaak van de wereld. Je bent niet verplicht deze vraag te beantwoorden, want het is (nog) totaal niet relevant. Deze vraag wordt gesteld om alvast een startpunt te hebben in de salarisonderhandeling. Indien jij deze vraag niet verwacht en hier niet goed over na hebt gedacht, kan jou dit wel eens een achterstand in de onderhandelingspositie geven. Indien er echt een antwoord wordt verwacht kun je een salarisindicatie geven, maar alleen als je hier echt over na hebt gedacht. Daarnaast kun je naar een salarisindicatie en de secundaire voorwaarden vragen en aangeven dat jullie daar wel uitkomen als het zover is.

7. Wat vind jij dat wij beter of anders kunnen doen?

Denk goed na voordat je deze vraag gaat beantwoorden, je wilt namelijk wel de baan binnenslepen en niet het bedrijf neerhalen. Aan de ene kant wil je natuurlijk laten zien wat jij in huis hebt, dat jij briljante suggesties hebt, het blijft immers een sollicitatiegesprek. Begin dan ook eerst met een compliment. Het lastige is dat je nog niet bij het bedrijf werkt en je geen achtergrond informatie hebt. Maak dan ook duidelijk dat je vanuit jouw eerder opgedane ervaring spreekt, leg uit waarom je die suggestie maakt en eindig met een vraag over hun werkwijze of iets dergelijks.

8. Zijn er nog dingen die we van jou moeten weten die niet op je cv staan?

Als jou deze vraag wordt gesteld is dat een goed teken. Het betekent dat de interviewer nog meer van jou wilt weten dan op je cv staat. Vaak hebben ze dan naar je cv gekeken, denken ze dat je een fit bent met de functie en willen ze meer over jou weten. Dit is een vrij open vraag waarbij dan ook meerdere antwoorden mogelijk zijn. Vertel een verhaal of detail dat ietsjes meer over jou of  jouw ervaring zegt, of bijvoorbeeld een doel voor deze functie waar jij enthousiast van raakt.

cover-image

Relevante vacatures

36 - 40 uur De Zilk 3.300 - 4.200

Ben jij een financieel controller op zoek naar een uitdagende functie waar je volop kunt groeien binnen het financiële vakgebied? Bij dit internationale familiebedrijf in de FMCG-sector krijg je de kans om samen met... Lees verder

Nieuw
36 - 40 uur Aalsmeer 4.000 - 5.250

Als HR adviseur kun je voor deze groene organisatie veel betekenen. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de medewerkers. Wil jij graag werken in een dynamische omgeving waar je de kans krijgt om het HR beleid... Lees verder

Nieuw
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Aalsmeer

Als verkoper bij Freshclusive zorg je ervoor dat klanten over de hele wereld van verse groente en fruit kunnen genieten! Lees verder

Nieuw
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Weesp 4.800 - 6.000

Als senior projectmedewerker IT combineer je jouw projectmanagement vaardigheden met jouw ervaring binnen migraties van On Premise naar Cloud oplossingen. Lees verder

Nieuw
32 - 36 uur Aalsmeer 2.800 - 3.500

Jij krijgt bij deze importeur van snijbloemen een zeer veelzijdige rol als Administratief Medewerker. Je houdt je bezig met zowel administratieve als financiële taken.  Lees verder

Nieuw
32 - 36 uur, 36 - 40 uur Schiphol Rijk 4.000 - 4.500

Als consultant procesmanagement werk je in een bevlogen en vooral betrokken team dat het Engage Process procesmanagement platform lanceert bij klanten in Nederland en Engeland. Voor deze rol is het belangrijk dat je erva... Lees verder

Nieuw
cover-image

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement.