De meest gestelde sollicitatievragen
Heb je een sollicitatiegesprek in de planning staan? Dan wil je je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Helaas bestaan er geen vaste scripts die interviewers volgen. Maar er zijn wel een aantal favoriete vragen die recruiters en HR managers inzicht geven in jouw professionele vaardigheden. We hebben er 8 voor je verzameld!
1. ‘Vertel eens wat over jezelf?’
Eén van de meestgestelde sollicitatievragen die het makkelijkst lijkt en daarom vaak wordt onderschat.
Wacht even, hoe kun je deze vraag dan verkeerd beantwoorden? Verkeerd is een groot woord. Maar de vraagstelling is erg open, waardoor je veel ruimte krijgt om te vertellen wat jij denkt dat relevant is. Vergeet niet dat je in een sollicitatiegesprek zit. Iedere vraag die wordt gesteld, is er om te bepalen of jij de juiste persoon voor de rol bent. Daarom is het belangrijk om deze vraag te beantwoorden op een manier die aansluit bij het bedrijf en de vacature. Je hoeft niet tot in de details over je carrière te vertellen. Ze hebben je cv voor dit gesprek ook al doorgenomen en beoordeeld. Maar probeer te vertellen op welke manier je opleiding en carrièrekeuzes je hier hebben gebracht.
2. ‘Waarom wil je bij ons komen werken?’
Hoogstwaarschijnlijk heb je gesprek tot in de puntjes voorbereid en kun je de 'over ons' pagina van het bedrijf blindelings citeren. Het is misschien zelfs één van de redenen waarom je hebt gesolliciteerd. Vertel de interviewer dan ook waarom het bedrijf je aanspreekt en op welke manier je binnen de organisatie denkt te passen. Bespreek hoe je ervaring en achtergrond aansluiten op de functie en hoe de missie en visie van het bedrijf omgekeerd bij jou aansluiten. Je kiest namelijk niet alleen voor een baan, maar ook voor een bedrijf.
3. ‘Wat zijn je sterke punten?’
Klinkt heel erg als een mooie kans om over jezelf op te scheppen en dat is het eigenlijk ook een beetje. Vergeet alleen niet dat de interviewer niet op zoek is naar hoe vaak je een bal kunt hooghouden of hoeveel maltesers je in je mond kunt stoppen. Denk aan de functie en de vacaturetekst en probeer sterke punten op te noemen die in lijn liggen met de rol. Je hoeft ze niet te verzinnen, maar denk wel na over welke vaardigheden waardevol zullen zijn in het vervullen van de rol en licht die toe. Kies dus punten die je aan de hand van een relevant (en waargebeurd) voorbeeld kunt toelichten. Dat maakt het voor jezelf ook een stuk makkelijker.
4. ‘Wat zijn je zwakke punten?’
Ook het omgekeerde is waar. En waar je net over jezelf mocht opscheppen, zul je nu even de andere kant moeten laten zien. Belangrijk bij deze vraag is om eerlijk maar concreet te blijven. Weersta de verleiding van valse bescheidenheid (een workaholic of een perfectionist zijn, is geen zwakte). Maar let wel op dat je geen dingen benoemt die direct gerelateerd zijn aan de functie waar je op solliciteert. Als jij voor een ICT-baan gaat, zeg dan bijvoorbeeld niet dat je niets snapt van computers. Bij deze vraag is het ook belangrijk om toe te lichten welke stappen je onderneemt om aan je zwakke punten te werken.
5. ‘Vertel eens over een keer toen je een lastige situatie hebt opgelost?’
Lastige vraag, want hiervoor moet je vaak even in je geheugen vragen. Probeer een situatie te kiezen met een link naar de rol waar je op solliciteert. Zo kan de interviewer zich beter inbeelden hoe jij problemen in de toekomst aanpakt. Gebruik dan de STAR-methode om de situatie toe te lichten. Zo weet je zeker dat je alle belangrijke punten hebt aangestipt.
6. ‘Waarom wil jij weg bij je huidige bedrijf/functie?’
Een beetje voor de hand liggend, maar hier vertel je natuurlijk niet dat je een hekel hebt aan je baas of collega's. Je huidige (of voormalige) bedrijf afkraken, is nooit een goed idee. Want wie weet hoe je dan in de toekomst over je nieuwe werkgever communiceert naar de buitenwereld. Als onenigheid wel je reden voor vertrek is, dan kun je er alsnog een positieve draai aan geven. Vertel bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, een nieuwe branche wilt ontdekken of een rol zoekt met meer groeipotentie. Leg dan ook meteen de link naar waarom je zo enthousiast bent over de nieuwe rol.
7. ‘Vertel over iets wat je hebt bereikt en waar je trots op bent.’
Altijd leuk om over je professionele succes te vertellen! Denk aan projecten die je heb opgepakt, vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan of cursussen die je hebt gevolgd en waar je iets moois mee hebt kunnen doen. Vergeet weer niet dat het een sollicitatiegesprek is, dus kies iets dat in lijn ligt met de functie waar je op solliciteert.
8. ‘Waarom zouden we jou moeten aannemen?’
Dan heb je al een heel gesprek achter de rug, krijg je deze lastige vraag voor je kiezen. In principe vraagt de interviewer hier wat jou gekwalificeerd maakt voor de functie. Uiteraard voldoe je aan (bijna) alle eisen die in de functiebeschrijving staan, anders was je daar niet op gesprek. Maar wat onderscheid jou van een andere passende sollicitant op papier en wat maakt jou dan de beste aanwinst voor het bedrijf? We zeiden het eerder al, maar denk goed na over hoe jij binnen de bedrijfsvisie en -cultuur past. Ook bij deze vraag is dit een belangrijke insteek.
Natuurlijk zijn er nog meer sollicitatievragen die vaak terugkomen. Maar als je deze vragen al hebt voorbereid, dan ben je al aardig op weg. Twijfel je? Dan staan onze consultants altijd klaar om met je mee te denken.