Antenna
Antenna
Alles over werken als commercieel medewerker

Werken in de commercie – 13 Oct 2022 door Sanne Rietvelt

 

Alles over werken als commercieel medewerker

 

Als commercieel medewerker ben je de hele dag door bezig met verkopen en overtuigen, op allerlei manieren. Maar wat doet een commercieel medewerker precies? En wat verdien je? In deze blog lees je alles wat je moet weten.

Dit zijn de taken van een commercieel medewerker

Eindeloos veel bedrijven hebben commercieel medewerkers in dienst. Het leuke is dat je daardoor zelf een branche, dienst en/of product kunt kiezen die je het liefst aanprijst tijdens je werk. Je taken zijn al net zo gevarieerd als de bedrijven waar je aan de slag kunt. Dit doe je bijvoorbeeld allemaal als commercieel medewerker:

  • Je belt (potentiële) klanten om producten of diensten te verkopen
  • Je geeft advies over welke producten of diensten het beste bij een (potentiële) klant passen. Je kent de producten en diensten van je organisatie dus door en door
  • Je bouwt relaties op met klanten en zorgt dat ze de volgende keer bij je terugkomen
  • Je zorgt ook voor de administratieve kant: je maakt offertes en facturen en handelt bestellingen af
  • Je verbetert de klanttevredenheid door vragen van klanten te beantwoorden en klachten af te handelen


Omdat deze functie zo divers is en bij zoveel verschillende bedrijven voorkomt, zijn niet alle taken altijd van toepassing.

Het verschil tussen binnendienst en buitendienst

Naast de verschillen tussen branches en bedrijven is er nog een ander belangrijk onderscheid, namelijk tussen een commercieel medewerker binnendienst en buitendienst. Als je in de binnendienst zit, werk je op kantoor. Je belt veel met (potentiële) klanten en handelt bestellingen af. In de buitendienst ga je naar klanten toe en ben je het gezicht van het bedrijf. Als commercieel medewerker binnendienst doe je vaak voorbereidend werk voor de buitendienst. Dan ondersteun je bijvoorbeeld de verkopers die de straat op gaan om producten te verkopen.

Eisen en handige eigenschappen voor deze functie

Wat moet je eigenlijk kunnen en hebben om als commercieel medewerker aan de slag te gaan? Dit zijn de eisen en een aantal handige eigenschappen:

  • Je hebt een mbo- of hbo-opleiding afgerond in een commerciële richting, zoals commerciële economie
  • Je hebt veel mensenkennis en vindt het leuk om de hele dag met mensen bezig te zijn
  • Je praat net zo makkelijk met klanten over producten als met collega’s over orderprocessen
  • Je schakelt zonder moeite van een luchtig klantgesprek over naar serieuze administratieve taken
  • Je bent nauwkeurig, zelfstandig en stressbestendig

Wat is het salaris van een commercieel medewerker binnendienst?

Als je je herkent in de punten hierboven en staat te popelen om te beginnen, dan is natuurlijk de vraag wat je verdient. Als commercieel medewerker binnendienst begint je salaris gemiddeld vanaf ongeveer 2200 euro bruto per maand. Hoe meer ervaring je opbouwt en hoe beter je afgeleverde werk is, hoe meer je verdient. Daardoor loopt het inkomen soms wel op tot 3500 euro per maand. Werk je liever flexibel? Dan is je loon rond de 12 euro per uur. Vaak krijg je targets of doelstellingen. Als je die haalt, krijg je een bonus bovenop je salaris. Da’s mooi meegenomen!

Aan de slag als commercieel medewerker? Check onze vacatures

Je bent super enthousiast om als commercieel medewerker aan de slag te gaan, maar waar vind je leuke vacatures? Daarvoor ben je hier op de goede plek. Bij Antenna vind je afwisselende vacatures voor zowel commercieel medewerker binnendienst als buitendienst. Check hier alle commerciële vacatures en solliciteer meteen!