Dé 5 cv fouten die je het beste kunt vermijden
We hebben allemaal wel eens met onze handen in het haar voor dat ene Word document gezeten: een cv. Want hoe zorg je ervoor dat je cv de essentie van je talent bevat, uit het oog springt én goed leesbaar blijft voor recruiters en HR managers? Ieder cv is anders en veel hangt af van de functie waar je op solliciteert. Maar naast best practices zijn er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen. Laten we daar even op inzoomen!
1. Het copy-paste cv
Je cv maakt deel uit van je sollicitatie en iedere functie is anders. Het is dan ook logisch dat niet ieder punt op je cv even relevant is. Pas je cv daarom aan naar de functie waar je op solliciteert. Daarmee bedoelen we niet dat je dingen moet gaan verzinnen, maar dat je ervoor moet zorgen dat de kwaliteiten, kennis en ervaring die relevant zijn voor die specifieke functie worden belicht. Vermijd dan ook details over bijvoorbeeld een vakantiebaan tijdens je studententijd. Dat maakt het voor recruiters en HR managers makkelijker om te zien of je over de juiste kwaliteiten voor de baan beschikt, zonder eerst door een hoop extra informatie heen te moeten spitten.
2. De kleurplaat
Hartstikke gaaf als jij talent hebt als grafisch ontwerper, marketeer of WordArt held (wie weet). Alleen is het niet zo handig om dit in je cv te bewijzen. Je cv is een zakelijk document dat getuigt van je opleidingsniveau, specialisatie en werkervaring. Het is belangrijk dat je cv een duidelijke structuur bevat, goed leesbaar is en meteen laat zien of jij over de juiste kennis en ervaring voor de rol beschikt. Recruiters en HR managers krijgen vaak met tientallen (of meer) cv's te maken, waardoor het belangrijk is dat ze snel door het document heen kunnen scannen om een passende voorselectie te maken. Solliciteer je voor een creatieve rol? Dan wordt er vaak naar een portfolio of overzicht van je werk gevraagd waar je creatief helemaal los in kunt gaan. Maar zorg er dus voor dat je cv goed leesbaar en to the point blijft.
3. De encyclopedie
We haalden het net al even aan, maar recruiters en HR managers scannen in eerste instantie vaak door je cv heen om te kijken of je aan de basisvereisten voldoet. Wie je bent en wat je verhaal is, dat horen ze veel liever in een persoonlijk gesprek. Maak het dus niet onnodig ingewikkeld voor jezelf en recruiters door ellenlange verhalen neer te pennen over wie je bent, wat je hobby's zijn en hoe je in je huidige rol bent gekomen. Beperk je tot belangrijke feiten die relevant zijn tot de functie waar je op solliciteert en stip overige ervaring slechts kort aan.
4. Die vol spellingsfouten
Technologie is een wondermiddel en maakt het bijna onmogelijk om een document met spellingsfouten te presenteren. Toch merken we dat er in alle haast en enthousiasme vaak wordt vergeten om een extra controle te doen. Resultaat is dat je een cv met typ- en/of spellingsfouten doorstuurt waardoor je in één klap minder professioneel overkomt. Geef het een paar extra minuten en haal je tekst gewoon door een spellingcontrole zoals Word of LanguageTool heen. Het is het écht waard.
5. ATS error
Een ATS-systeem (applicant tracking systeem) is een geautomatiseerd systeem dat bedrijven helpt bij het scannen van al die cv’s. Het systeem scant automatisch cv’s en besluit op basis van bepaalde woorden of het de moeite waard is het cv aan de recruiter te laten zien of niet. Je raadt het advies al: zorg dus dat je cv is afgestemd op de vacature waar je op solliciteert. Weet je niet zeker hoe je daaraan moet beginnen? Lees dan onze blog over hoe je een ATS vriendelijk cv opstelt.
Als je deze cv fouten vermijdt, dan sleep je binnen no-time je eerste gesprek binnen! Wil je toch eerst wat meer sollicitatietips doornemen? Dan hebben we hier al onze blogs met sollicitatietips voor je verzameld. Succes!