Welke soorten verlof zijn er?
Iedereen in loondienst heeft volgens de wet recht op verlofdagen, ook wel bekend als vakantiedagen. Hoeveel vrije dagen dit zijn, verschilt per bedrijf. De één werkt bijvoorbeeld met 21 dagen, de ander weer met 25 of meer. Deze dagen mogen naar eigen keuze worden ingevuld. Maar naast die vrije dagen heb je ook nog recht op verlof in het geval van bijzondere omstandigheden. Welke soorten (bijzonder) verlof zijn er en wat zijn de regels?
De verschillende soorten verlof op een rij
Onder verlof valt ook vakanties en vrije dagen, wat wel eens verwarrend kan zijn. Lees ook onze blog over de regels van vakantie- en vrije dagen opnemen. Maar naast vakanties en vrije dagen, zijn er nog meer soorten (betaald) verlof. Dit is wettelijk bepaald en staan in de Wet Arbeid en Zorg.
- Zwangerschaps- en bevallingsverlof
- Vaderschapsverlof
- Ouderschapsverlof
- Adoptieverlof
- Kortdurend zorgverlof
- Langdurig zorgverlof
- Calamiteitenverlof
Jouw werkgever kan ook bijzonder verlof hanteren, deze staan in de cao van het bedrijf.
Soorten bijzonder verlof
Bijzonder verlof gaat over omstandigheden die niet beschreven staan in de wet. Deze bijzondere omstandigheden staan beschreven in de cao of het bedrijfsreglement en kan gaan om de volgende gevallen:
- Eigen huwelijk
- Bruiloft van een (direct) familielid
- Begrafenis van een (direct) familielid
- Verhuizing
- Werk gerelateerd examen
- Ziekenhuis, dokter, tandarts, etc.
Jouw werkgever is niet verplicht om je vrij te geven voor bijzondere omstandigheden. Toch keuren werkgevers dit vaak we goed. Het toont immers aan dat je werkgever het beste voorheeft met zijn of haar medewerkers. Als je parttime werkt, dan is het vaak wel gewenst dat je afspraken in je vrije tijd inplant.
Verlof en Nationale feestdagen 2025
Het is niet in de wet vastgelegd of je vrij hebt op feestdagen. In de cao of arbeidsovereenkomst staat dit wel vermeldt, kijk hier dus goed naar.
Deze feestdagen van 2025 zijn:
- Nieuwjaarsdag (woensdag 1 januari)
- Goede Vrijdag (vrijdag 18 april)
- Pasen (zondag 20 en maandag 21 april)
- Koningsdag (zaterdag 26 april)
- Bevrijdingsdag (maandag 5 mei)
- Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei)
- Pinksteren (zondag 8 en maandag 9 juni)
- Kerstmis (donderdag 25 en vrijdag 26 december)