Antenna
Antenna
Vakantie- en vrije dagen opnemen, wat zijn de regels?

Tips voor naast jouw carrière – 03 Jan 2022 door Serina Romijn

Vakantie- en vrije dagen opnemen, wat zijn de regels?

Met het totaal niet tropische klimaat van Nederland, is het fijn om naar een vakantie uit te kijken. Heb jij jouw volgende vakantie al geboekt? Hoe zit het met vakantie- en vrije dagen opnemen, wat zijn de regels hiervan? Om onnodige stress te voorkomen, hebben wij de boel op een rijtje gezet voor jou.

 

Hoe kan ik mijn vakantie- en vrije dagen opnemen?

Als je voor een baas werkt heb je uiteraard recht op vakantie- en vrije dagen. Waar je deze dagen voor gebruikt mag je helemaal zelf invullen. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen wanneer jij deze vrije dagen opneemt. Als je deze wilt opnemen, moet je dit schriftelijk (of via een intern systeem) indienen bij jouw werkgever. Hierin geef je aan hoeveel dagen je wenst op te nemen en op welke datum. Jouw werkgever heeft dan vanaf het moment dat jij jouw aanvraag indient, twee weken de tijd om hierop te reageren. Reageert jouw werkgever niet binnen de twee weken? Dan is jouw vakantie aanvraag automatisch goedgekeurd.

 

Mag jouw vakantie aanvraag worden geweigerd?

Je werkgever mag in principe jouw aanvraag weigeren mits die echt een geldige goede reden heeft. Dit is echter niet gebruikelijk. Een geldige reden om jouw aanvraag te weigeren is bijvoorbeeld als jij tijdens een groot piekmoment weg wilt of bij ziekte van collega’s. Eigenlijk dus als het bedrijf niet meer normaal zou kunnen functioneren. Jouw werkgever moet dan binnen twee weken zijn geldige redenen schriftelijk bij jou indienen, anders is jouw aanvraag alsnog goedgekeurd.

Is jouw aanvraag goedgekeurd, maar toch ineens teruggetrokken vanwege geldige redenen (zie hierboven)? Dan draait jouw werkgever op voor de kosten die jij hebt gemaakt.

 

Wat zijn wettelijke vakantiedagen?

Dit zijn de vakantiedagen die jij standaard aan het begin van jouw contract krijgt. Hoeveel dit er zijn hangt af van de werkgever, maar je hebt recht op minimaal 4 keer het aantal arbeidsuur dat jij per week werkt. Deze kun jij gebruiken als je vrij wilt of op vakantie gaat. Wettelijke vakantiedagen hebben wel een houdbaarheid. Ze vervallen namelijk na een halfjaar ná het kalenderjaar waarin je ze hebt opgebouwd. Dus op uiterlijk 1 juli in het volgende jaar moeten deze dagen op zijn gemaakt. Uitzondering op de regel is als jij niet in staat bent geweest te werken of dankzij jouw werkgever deze dagen niet hebt kunnen gebruiken. Wettelijke vakantiedagen zijn alleen om te zetten naar tijd. Ga jij om een bepaalde reden weg bij het bedrijf? Als jij jouw vakantiedagen dan niet meer kunt opnemen, kun je ze laten uitbetalen.

 

Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen?   

Bovenop de vakantiedagen die jouw werkgever je standaard aanbiedt, mogen werkgevers jou ook nog eens extra vakantiedagen aanbieden. Dit staat in het bedrijfsreglement, de cao of jouw arbeidscontract. Je kunt bovenwettelijke vakantiedagen opsparen aangezien deze pas na 5 jaar vervallen. Daarnaast kun je deze dagen wél laten uitbetalen door jouw werkgever.

Wij raden aan om jouw vakantiedagen zelf goed bij te houden, aangezien een foutje snel is gemaakt.

 

Verplichte vakantie- en vrije dagen

Jouw werkgever mag jou verplichten om bepaalde vrije dagen op te nemen, wat van jouw vakantiedagensaldo af gaat. Mits dit is vastgelegd in jouw cao of arbeidsovereenkomst en ruim van tevoren is aangegeven. Hier zit geen maximum aan, denk aan de bouwvak of het onderwijs.

 

Wat als je ziek wordt tijdens vakantie?

Als je ziek wordt tijdens jouw vakantie, is dit super vervelend natuurlijk. Gelukkig raak jij dan niet jouw vakantiedagen kwijt en gelden dezelfde regels als dat jij ziek zou worden tijdens het werk. Deze dagen worden dan gezien als ziektedagen.