Antenna
Antenna
5 manieren om bij te blijven in de IT

Werken in de IT – 31 Dec 2021 door Freek de Romijn

5 manieren om bij te blijven in de IT

Als IT’er werk je in een van de snelst veranderende branches die er zijn. Het is dan ook heel belangrijk om bij te blijven met die constante veranderingen. Wanneer je denkt dat dit alleen kan door middel van een opleiding of cursus, dan heb je het mis. Er zijn tal van manieren om bij te leren over IT en wij geven je graag wat tips!

1. Cursussen en opleidingen

Oké, deze verdient natuurlijk toch een plekje op de lijst. Want een cursus of opleiding is én blijft een hele goede manier om jezelf bij te scholen. Ook voor IT. Veel werkgevers willen dit zelfs faciliteren en je weet vaak precies wat je gaat leren en wat je er in de praktijk aan hebt. Ook is het aanbod erg groot en zijn er altijd aanbieders bij jou in de buurt of zelfs online cursussen die je thuis kunt volgen. Een paar voorbeelden:

  • LinkedIn learning
  • Udemy
  • Skillshare
  • Codecademy
  • Computrain

2. Webinars

Seminars en webinars zijn vaak een goede en snelle manier om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. In de meeste gevallen duren ze ongeveer een uurtje en zijn ze gratis te volgen als een online webinar. Zorg dus dat je bij de bedrijven die deze IT webinars geven op de maillijst staat of dat je ze online volgt, zodat je weet wanneer ze eraan komen!

3. Evenementen

Ook zijn er veel IT evenementen te vinden. Denk aan beurzen en congressen. Als je de juiste personen of groepen volgt op LinkedIn kom je hier vaak vanzelf achter. Anders kan je altijd kijken op evenementensites zoals 10times.com of Eventbrite. Daar kan je filteren op locatie en categorie. Zo kun je alle IT gerelateerde events in Nederland vinden!

4. Gratis kennis

Onderschat nooit de kracht van de gratis kennis die op internet te vinden is. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat als je iets niet weet, je het altijd in een blog of Youtube video kan terugvinden. Maar er worden ook vaak whitepapers gedeeld, of gratis e-books. En wat dacht je van artikelen die mensen zelf schrijven en delen op LinkedIn. Er wordt onwijs veel IT kennis gedeeld. Let er wel op dat je straks door de bomen het bos niet meer ziet. Selecteer wat voor jou van belang is en probeer niet alles te lezen en te kijken. Dan kan je bezig blijven en waarschijnlijk is lang niet alles relevant voor jou.

5. Zelf doen én kennis doorgeven

Theorie is één ding. Maar in de praktijk leer je natuurlijk pas echt. Dus heb je iets over IT geleerd en wil je zorgen dat het niet weer wegzakt? Ga er dan direct mee aan de slag! Zo is de kans groter dat je het onthoudt en niet meer verleert. En de allerbeste manier om te leren? Dat is nog altijd door kennis door te geven.