Antenna
Antenna
5 meest voorkomende cv fouten!

Tips voor solliciteren – 31 Dec 2021 door Lesley Tates

5 meest voorkomende CV fouten

Wanneer jij op zoek bent naar een baan, speelt jouw cv een belangrijke factor. Het is daarom essentieel dat jouw cv sterk en opvallend is. Indien er dan fouten zitten in jouw cv geeft dit direct een slechte eerste indruk en kan dit jou zelfs de kans op een sollicitatiegesprek ontnemen. Wat zijn de meest voorkomende cv fouten en hoe kun je deze vermijden?

1. Je cv niet aanpassen voor iedere sollicitatie

In plaats van 100 keer dezelfde cv naar bedrijven sturen, zou je die tijd kunnen steken in het aanpassen van je cv voor vijf of tien banen die je echt heel graag wilt. Lees goed wat de functie inhoudt, wat er gevraagd wordt, wat ze nodig hebben en speel hier op in. HR managers en recruiters moeten soms door honderden cv’s per dag, dus zorg ervoor dat iedere cv die je opstuurt op maat is gemaakt naar iedere functie.

2. Content boven creativiteit

Heb jij dit vroeger ook gedaan, in Word spelen met WordArt en kleur en het liefst zo opvallend en kleurrijk mogelijk? Of ben ik de enige die dat deed? Dit vond ik er vroeger altijd zo cool uitzien, dat ik dit voor iedere schoolopdracht deed. Wellicht heeft dit toen gewerkt, maar dit gaat niet werken voor een cv. Uiteraard met uitzondering voor de grafische vormgevers! Maak een cv dat overzichtelijk en simpel te lezen is, zonder het gebruik van al te lange zinnen. Bouw jouw cv zo op dat het ervoor gemaakt is om snel doorheen te kunnen scannen. Gebruik bulletpoints en keywords, zodat de informatie die gelezen moet worden ook echt naar voren springt.

3. Een boekwerk van jouw cv maken

Waak er voor om jouw cv niet te lang te maken, laat onnodige informatie eruit. Je hoeft niet specifiek al jouw werkzaamheden per functie op te noemen, maar beschrijf liever wat je hebt bereikt en welke resultaten je hebt geboekt. Je hoeft ook geen hele sectie te wijden aan jouw hobby’s. Wellicht als jij minder ervaring hebt, kun je deze gebruiken, indien ze in lijn liggen met de functie. Je kunt stages, opleidingen en bijbanen weglaten die niks te maken hebben met de positie waar jij voor solliciteert. Zo voorkom je dat jouw cv niet drie of vier pagina’s lang wordt. Uiteraard is het vanzelfsprekend dat hoe meer functies jij hebt gehad, hoe langer jouw cv wordt.

4. Een cv met spellingfouten

Uiteraard ligt deze fout wel heel erg voor de hand, maar ik wilde hem toch opnoemen. In de meeste gevallen wordt een cv met spellingsfouten direct al weggelegd. Lees jouw cv nog een aantal keer door voordat je hem opstuurt. Of laat het door iemand anders nalezen, wellicht ziet diegene iets waar jij overheen hebt gelezen.

5. Jouw cv niet leesbaar maken voor een ATS systeem

Een ATS systeem (applicant tracking systeem) is een geautomatiseerd systeem dat bedrijven helpt bij het scannen van honderden cv’s. Dit systeem scant automatisch cv’s en besluit op basis van bepaalde criteria of het de moeite waard is het cv aan de recruiter te laten zien of niet. Dit systeem matcht de juiste kandidaten met de juiste vacatures en andersom. Zorg er voor dat je het taalgebruik en de zoekwoorden uit de functie verwerkt in je cv. Maar bijvoorbeeld wat er wordt gezegd over de waarden en cultuur van het bedrijf. Dus eigenlijk wil je jouw cv afstemmen op de vacature.