Antenna
Antenna
5 vragen die je aan het einde van een sollicitatiegesprek kunt stellen!

Tips voor solliciteren – 31 Dec 2021 door Annemijn Lyppens

5 vragen die je aan het einde van een sollicitatiegesprek kunt stellen

Aan het einde van een sollicitatiegesprek zal jouw interviewer hoogstwaarschijnlijk vragen of jij nog vragen hebt voor hem of haar. Het hele gesprek heb jij natuurlijk vragen beantwoord, dus nu zijn de rollen even omgedraaid. Dit is een perfecte manier om het bedrijf wat beter te leren kennen en een band op te bouwen met de interviewer. Hoe kun jij deze vraag het best beantwoorden? Probeer de volgende keer één van deze antwoorden eens.

 

Welke vragen kun jij aan het einde van jouw sollicitatiegesprek stellen?

Allereerst, zeg niet volmondig NEE op de vraag of jij nog vragen hebt! Er wordt namelijk wel van je verwacht dat je aan het einde één of twee vragen stelt. Zo toon je aan dat je interesse hebt en dat jij je hebt voorbereid door van te voren research naar het bedrijf te hebben gedaan. Daarnaast krijg jij deze kans vaak aan het einde van het gesprek, waardoor dit een groot impact zal hebben op hoe de interviewer jou zal onthouden.

1. ‘Wat vind jij het leukste aan werken voor dit bedrijf?’ 

Doordat je vraagt naar de persoonlijke ervaring van de interviewer, krijg je een beter beeld van het bedrijf en je creëert een betere verstandhouding met de interviewer. Bovendien geeft deze vraag je de kans om een inkijkje te krijgen over de beste aspecten van het bedrijf.

2. ‘Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?’

Door deze vraag te stellen toon je aan dat je het belangrijk vindt in een bedrijf te werken dat bij je past. Denk goed na over het soort bedrijf waar je wilt werken en of je comfortabel bent bij de dynamiek en cultuur van het bedrijf. Een bedrijfscultuur, en de mensen waar je mee samenwerkt, kan een baan echt maken of breken. Door deze vraag aan de interviewer te stellen, krijg je een goed beeld.

 3. ‘Hoe ziet de ideale kandidaat er uit voor deze functie?’ 

Het antwoord op deze vraag kan je een idee geven of jouw skills en ervaring in lijn liggen met waar het bedrijf momenteel naar op zoek is. Als deze niet matchen, dan weet je wanneer je weg moet lopen in plaats van tijd te verspillen aan een baan die niet geschikt is voor jou.

4. ‘Waarom is mijn voorganger gestopt of is dit een nieuwe positie?

Deze vraag kan ongemakkelijk of brutaal aanvoelen om te vragen, maar het toont aan dat je geïnteresseerd bent in hoe de organisatie in elkaar steekt. Het is waardevol om te weten of jouw eventuele voorganger niet tevreden was met de functie, ontslagen is of gepromoveerd voordat jij in die positie komt. Dit zal jou helpen te bepalen of die functie jouw moeite en tijd waard is.

5. ‘Wat hebben vorige werknemers gedaan om succesvol te zijn in deze positie?’

Deze vraag toont de interviewer dat je vastberaden bent om te slagen en dat je er zeker van wilt zijn dat het bedrijf bij je past. Daarnaast kun je ook vragen hoe bij het bedrijf succes worden gemeten. Door dit te vragen wordt het duidelijker wat er voor nodig is te groeien in die functie.

Een sollicitatiegesprek gaat beide kanten op (tweerichtingsverkeer). Je hoeft niet een hele waslijst aan vragen te stellen, maar bereid er in ieder geval twee of drie voor. Over voorbereiden gesproken, zorg er ook voor dat jij je voorbereid op sollicitatievragen waar je het antwoord niet op weet!