Antenna
Antenna
Hoe ga jij om met sollicitatievragen waar je geen antwoord op weet?

Tips voor solliciteren – 31 Dec 2021 door Anouk Buskermolen

Hoe ga jij om met sollicitatievragen waar je geen antwoord op weet?

Helaas wordt er van tevoren geen script aan je uitgedeeld met de sollicitatievragen die de interviewers gaan stellen, dat zou wel heel makkelijk zijn. Interviewers willen jouw reactie en aanpassingsvermogen peilen, hoe ga jij om met onverwachte vragen?

 

1. Wat is jouw 1e reactie?

GEEN PANIEK! Adem eventjes diep in, en weer uit. Uiteraard zeg jij niet; ‘uhh…ik was niet op deze vraag voorbereid, volgende graag’. Geef aan dat je eventjes de tijd nodig hebt om over de vraag na te denken, maar laat de interviewer niet minuten wachten op antwoord. Als je voor een vraag komt te staan die je gewoon niet weet te beantwoorden, probeer dan rustig te blijven. Als je zelfverzekerd blijft, laat je de interviewers zien dat je jezelf kunt beheersen.

 

2. Wat als de vraag over een situatie gaat, die jij nog niet hebt gehad?

Dit zijn die leuke ‘vertel me eens over een keer dat….’ vragen. Als je zo’n vraag niet kunt beantwoorden, vertel dan wat je zou doen als je in zo’n bepaalde situatie zit. Geef dan gewoon eerlijk aan dat je die situatie nog niet eerder hebt gemaakt, maar dat je wel kunt bedenken wat je zou doen.

 

3. Neem deze vragen serieus

Hoe gek de gestelde vragen ook kunnen zijn, neem het serieus. Sommige moeilijke interviewvragen zijn namelijk bedoeld om een antwoord te peilen. Behandel elke vraag alsof deze belangrijk is, lach niet en trek de motivatie achter alles wat de interviewer je vraagt niet in twijfel.

 

4. Soms gaat het niet eens om jouw antwoord

Deze lastige vragen worden niet gesteld om te zien of jij het antwoord weet, maar om te zien hoe jij onder druk reageert. Hoe je reageert op een sollicitatievraag die je compleet versteld doet staan, is veel belangrijker dan het kunnen geven van een antwoord. Je wilt dus koste wat het kost voorkomen dat je in paniek raakt.

 

5. Neem de interviewer mee in je denkproces

Soms stellen interviewers lastige vragen om een idee te krijgen hoe je met problemen omgaat. Nadat je de tijd hebt genomen om over de vraag na te denken, leg dan jouw denkproces uit aan de interviewer. Door dit te doen houd je het gesprek gaande en laat je zien hoe jij denkt en onverwachte situaties oplost, zonder je kalmte te verliezen.

 

6. Kom er later op terug

Als je het echt heel lastig vindt om antwoord te geven en je gewoon wat meer tijd nodig hebt om na te denken, geef dit dan aan. Zeg dat je er op het einde van het interview op terugkomt.