Antenna
Antenna
Hoe kan je aan een baan komen zonder werkervaring?

Tips voor solliciteren – 30 Dec 2021 door Monique Klein

Hoe kan je aan een baan komen zonder werkervaring?

1. Bedenk eerst wat je wilt

Weet jij nog niet wat voor functie jij graag zou willen? Ga dat dan eerst bedenken. Als jij al weet in wat voor functie jij graag zou willen werken en je bent daar heel enthousiast over, dan kom je al als gepassioneerd over op de recruiter. Recruiters zien graag kandidaten die gepassioneerd en enthousiast zijn over de functie waar ze voor solliciteren.

Hoe enthousiaster en gepassioneerder jij bent, des te groter de kans is dat jij die baan wellicht krijgt. Indien jij dan niet de gewenste skills beheerst, kunnen ze jou die gaandeweg bijleren.

 

2. Creëer jouw personal brand

Wat is een personal brand ook alweer? Een impressie van wie jij bent, waar jij allemaal toe in staat bent en wat jou waardevol maakt. Jouw personal brand is veel meer dan jouw cv of skills. Met jouw personal brand kun jij jezelf als het ware ‘verkopen’.

Indien jij nog geen werkervaring hebt opgedaan, schrijf dan alle skills op waar jij goed in bent. Dit kunnen ook skills zijn die jij jezelf bijvoorbeeld hebt aangeleerd. Wellicht ben je hier niet direct een expert in, maar je weet wel de basis en je weet waar je het over hebt.

Indien jij wel al wat werkervaring hebt opgedaan, maar je wilt graag naar een andere branche, dan kun je uitleggen hoe jij jouw opgedane ervaring en skills kunt toepassen in de nieuwe functie. Leg dan ook uit hoe je dit zou doen en wat je graag zou willen bereiken.

 

3. Netwerken

Netwerken is het letterlijk opbouwen van professionele relaties.

Heb jij vrienden, familie, kennissen of wie dan ook die in dezelfde functie zitten als jij graag zou willen doen? Gooi eens een balletje bij hun op, wie weet kunnen zij jou via via helpen aan een baan.

Het meest voor de hand liggende platform om te netwerken is LinkedIn. Via LinkedIn kun je al gauw in contact komen met mensen die in de functie werken waar jij geïnteresseerd in bent. Check onze 6 tips voor een goed LinkedIn profiel!

 

4. Leer jezelf kennis bij

Tegenwoordig is het heel makkelijk om jezelf nieuwe dingen bij te leren. Er zijn zo veel gratis middelen waarmee jij nieuwe kennis kunt opdoen. Je hoeft daar niet altijd specifiek een opleiding voor te doen. Je kunt artikelen of blogs op internet lezen, informatie uit boeken halen, webinars bijwonen of informationele video’s op Youtube kijken, etc.

Alhoewel je nu niet direct een expert bent, heb je wel meer kennis en je kent de terminologie. En het feit dat jij bereid bent geweest om jezelf nieuwe dingen aan te leren, dat zegt al heel wat over jouw  doorzettingsvermogen en zelfstandigheid.

Hiermee is natuurlijk niet gezegd dat jij dit voor iedere functie kunt doen, sommige funcies zijn gewoon te complex om je op eigen houtje in te verdiepen.

Hoe weet je nu welke skills jij jezelf moet aanleren? Check de vacatureteksten van de functies waarin jij graag zou willen werken. Hierin staan de benodigde skills voor de gewenste functie.