Antenna
Antenna
Hoe kun jij een ATS vriendelijke cv maken?

Tips voor solliciteren – 31 Dec 2021 door Freek de Romijn

Hoe kun jij een ATS vriendelijke cv maken?

Heb jij het gevoel dat je maar cv’s blijft versturen en dat ze niet worden gelezen? Dan kan het liggen aan het feit dat jij jouw cv niet op ATS systemen hebt aangepast. Wat is dit? Een ATS systeem (applicant tracking system) is een geautomatiseerd systeem dat bedrijven helpt bij het organiseren en scannen van cv’s. Dit systeem besluit op basis van bepaalde criteria of het de moeite waard is het cv aan de recruiter te laten zien of niet. Dus eigenlijk wil je jouw cv afstemmen op de vacature. Hoe doe je dit?

 

1. Zoekwoorden

Het allerbelangrijkste is om een ATS systeem te zien als een soort zoekmachine. Lees de functieomschrijving door en highlight de belangrijkste woorden die meerdere keren worden herhaald. Het is niet de bedoeling dat je al die zoekwoorden random ergens in de tekst verwerkt en jouw cv hier helemaal mee volpropt, maar bedenk hoe je deze op een natuurlijke manier in jouw cv kunt verwerken. Gebruik ook alle woorden die met de desbetreffende functie te maken hebben en de skills en kwalificaties. Deze kun je bijvoorbeeld verwerken in een korte samenvatting of bij jouw prestaties.

2. Houd het bij een simpele template

Houd het simpel! Anders is er de kans dat ATS systemen jouw informatie niet goed kunnen lezen en sorteren. Gebruik geen columns, afbeeldingen of grafieken. Het systeem weet namelijk niet wat het ermee aan moet. Kies voor een normaal en algemeen lettertype, het systeem kan fancy lettertypes namelijk niet lezen. En laat de speciale tekens, fancy bulletpoints en symbolen ook maar weg.

Bij twijfel, gebruik dan een Word.Docs bestand en geen PDF. Maak ook gebruik van duidelijk en beschrijvende koppen voor ieder onderdeel.

3. Gebruik dezelfde taal

Zorg er voor dat je het taalgebruik en de zoekwoorden uit de functie verwerkt in je cv. Als jij bijvoorbeeld management skills hebt staan in jouw cv en in de vacature staat leiderschap skills, pas dit dan aan op jouw cv naar leiderschap skills. Uiteraard doe je dit alleen bij zoekwoorden die matchen en als het ook echt waar is. Wellicht overbodig om te vermelden, maar lieg nooit op jouw cv. Het herhalen van de functietitel is ook belangrijk. Matcht deze niet met de functietitel(s) op jouw cv? Kijk dan goed naar wat de functie precies inhoudt en wat de werkzaamheden zijn. Heb jij een groot deel van deze werkzaamheden ook uitgevoerd? Pas dan de functietitel deels aan op jouw cv naar de functietitel die het bedrijf in de vacature heeft staan.

4. Zorg dat het ook leesbaar is voor mensen

Heb jij jouw cv helemaal ATS-proof gemaakt? Top! Maar als jouw cv eenmaal door dit systeem komt en niet wordt neergehaald, komt dit automatisch terecht bij het bedrijf en zal het worden gelezen door de HR-manager of recruiter. Zorg er dan dus ook voor dat het leesbaar is voor mensen.