31 Dec 2021
Hoe kun jij zo professioneel mogelijk ontslag nemen?
Heb jij een nieuwe baan gevonden, of ga jij vanwege een andere reden weg bij je huidige baan? In de huidige tijd is het heel normaal om meerdere keren van baan te switchen in jouw carrière. Maar hoe vertel jij je baas dat je ontslag wilt nemen, op een zo professioneel en net mogelijke manier?
1. Wanneer ga jij je ontslag indienen?
Zorg er eerst voor dat jouw nieuwe baan helemaal rond is en dat het contract door beide partijen is ondertekend. Het is namelijk wel zo handig zeker te weten dat jij echt die functie krijgt. Uiteraard ga je dan pas naar je werkgever toe.
Waarschijnlijk is er in het sollicitatieproces al gevraagd of jij een opzegtermijn hebt voor jouw huidige functie en wanneer jij zo ongeveer zou kunnen starten, maar het is goed om nog een keer te verifiëren wanneer de startdatum is van de nieuwe functie.
Indien het contract rond is, stap je direct naar jouw baas. Hoe eerder, hoe beter. Zo kan je werkgever op zoek gaan naar een vervanger en kun jij eventueel nog helpen bij de overdracht.
2. Voorbereiding
Stel jouw baas eerst op de hoogte, daarna de rest van jouw collega’s. Je wilt er zeker van zijn dat de baas het van jou hoort en niet als roddel in de wandelgangen. Doe dit gesprek ook altijd in persoon, als dit niet mogelijk is via een video meeting.
Bereid je voor op dit gesprek door eerst een meeting in te plannen met jouw baas. Als dat vaststaat kun je alvast gaan bedenken wat je wilt zeggen. Want wat ga je vertellen?
3. HET gesprek
Ongeacht de situatie waarin je vertrekt, zo’n gesprek kan altijd spannend zijn. Je hoeft niet ieder detail van jouw ontslag te vertellen (zeker niet als jouw vertrek negatieve redenen heeft). Je kunt een algemene reden opgeven, zoals dat dit een nieuwe uitdaging voor je is en je deze niet kon laten liggen, dat je veel hebt geleerd in de afgelopen tijd en het naar je zin hebt gehad. Je hoeft ook niet altijd de naam van het nieuwe bedrijf te geven, tenzij je dat wilt uiteraard. Daarna kun je voorstellen om de laatste weken voor jouw vertrek zo soepel mogelijk te laten verlopen, door een eventuele opvolger in te werken of een overdracht te maken.
Maak jouw ontslag zo professioneel en chique mogelijk, zelfs als jouw baas echt een ongelofelijk PIEP is. Het is het niet waard.
4. Ontslagbrief
Nadat jij jouw baas hebt verteld dat jij je ontslag wilt indienen, zul je ook nog een formele brief of e-mail moeten sturen waarin je ontslag neemt. Dit kan kort, maar krachtig zijn. Je laat weten dat jij je ontslag wilt indienen voor functie bla, bla, vertel wanneer je laatste dag is en je kunt zeggen dat je veel hebt geleerd, dankbaar bent voor de kans, maar klaar bent voor een nieuwe uitdaging.
5. The end
Als jouw baas eenmaal op de hoogte is van jouw vertrek, kun je het nieuws aan iedereen vertellen waarvan jij wilt dat ze het weten. Bespreek ook even met je baas hoe je het nieuws aan iedereen wilt vertellen. Stuur jij een e-mail naar iedereen, jouw baas of organiseren jullie een team meeting?
Als laatst blijf jij natuurlijk gewoon iedere dag naar je werk gaan en doe jij dit met net zoveel enthousiasme als je de laatste tijd hebt gedaan. Het is niet de bedoeling dat je de kantjes eraf gaat lopen of je collega’s continu afleidt. Werken jullie thuis en wil je de laatste weken toch nog met je collega’s werken? Check dan hoe je alsnog verbonden kunt blijven met je collega’s tijdens thuiswerken!
Wat jij doet of zegt aan het einde bij het bedrijf, is iets wat iedereen zal onthouden. Wie weet kruist jouw pad ooit weer met één van je collega’, of keer je toch terug naar dat bedrijf of heb je ooit een referentie nodig.
Jouw laatste impressie is een blijvende impressie.