Antenna
Antenna
Tips & tricks: Hoe moet ik een motivatiebrief schrijven?

Tips voor solliciteren – 30 Dec 2021 door Monique Klein

Tips & tricks: Hoe moet ik een motivatiebrief schrijven?

Heb jij een toffe baan op het oog? Om kans te maken op die toffe baan, stuur jij natuurlijk eerst jouw cv op. Daarnaast wordt er vaak ook nog gevraagd om een motivatiebrief. Wij geven jou alle tips & tricks om een top motivatiebrief te schrijven, zodat jij dat sollicitatiegesprek binnensleept!

 

Waarom een motivatiebrief schrijven?

Wat is een motivatiebrief nu eigenlijk en wat zet je hier in? Het woord zelf zegt het eigenlijk al, het is een brief waarin je motiveert waarom jij geschikt bent voor de desbetreffende vacature. Je schrijft de brief om de lezer ervan te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent voor die functie. Je legt uit waarom de functie jou aanspreekt en wat voor waarde jij kunt brengen aan het bedrijf.

Is een geschreven motivatiebrief nog wel van deze tijd? Tegenwoordig kun je op verschillende manieren jouw motivatie uiten, afhankelijk van de functie. Denk aan een video of vlog, een eigen website, persbericht, etc. Toch blijft een motivatiebrief een goede en veilige keuze.

 

Opbouw motivatiebrief

Waar je bij een cv aan een aantal vaste onderdelen bent gebonden, ben je dat bij een motivatiebrief (bijna) niet. Er zijn namelijk een aantal elementen die je beter wel in je motivatiebrief kan schrijven. Nu kan het juist prettig zijn dat je deze brief gedeeltelijk kunt invullen zoals je wilt, maar het kan ook veel vragen bij je oproepen. Gelukkig beantwoorden wij daarom de vraag: ‘hoe kan ik het best een motivatiebrief schrijven?’. Eigenlijk is een motivatiebrief vaak opgedeeld in een aantal duidelijke alinea’s.

 

Inleiding

Aan de hand van jouw inleiding wil je de lezer interesseren en verder laten lezen. Daarom wind je er geen doekjes omheen, maar vertel je direct waarom je de sollicitatiebrief schrijft. In een aantal zinnen vertel je dan ook wat jouw persoonlijke betrokkenheid is met het bedrijf en wat jouw toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Vermijd standaard openingszinnen en wees creatief (mede afhankelijk van de functie waar je op solliciteert). Beschrijf waarom jij bij het bedrijf wilt werken.

 

Toelichting cv

Na de inleidende alinea kun je wat dieper ingaan op jouw skills, werkervaring en opleiding. De hele bedoeling van een motivatiebrief is om aan te tonen dat jij de juiste kandidaat bent. Dit is dan ook dé alinea om dat aan te tonen. Probeer hierbij niet je cv te herhalen, maar licht deze kort en bondig toe. Vertel erbij wat je hebt bereikt, zonder op te scheppen of arrogant over te komen. Noem alleen de feiten op.

 

Functie-eisen

Zoek in de vacature de belangrijkste gevraagde functie-eisen en skills op, koppel jouw eigenschappen hieraan en benoem hier persoonlijke voorbeelden bij. Leg uit waarom deze functie-eisen geen probleem zijn voor jou en onderbouw dit met feiten uit de praktijk. Zo toon je aan dat jij geschikt bent voor die functie. Uiteraard hoeft dit geen opsomming te zijn, maar maak er een leuk verhaaltje van. Toon je ambitie en vertel wat je voor het bedrijf kunt betekenen. Daarnaast kun je ook wat over jezelf vertellen, zoals je hobby’s. Persoonlijke details geven jouw motivatiebrief een persoonlijk tintje.

 

Afsluiting

Hierna volgt de afsluiting. Eindig je brief beleefd, maar wel kort en krachtig. Vertel hier niet nog eens nieuwe informatie in de hoop de lezer te overtuigen, want dat heb je in voorgaande alinea’s (als het goed is) al gedaan. Bedank de lezer voor zijn of haar tijd en sluit af.

 

Samenvatting motivatiebrief schrijven

Do’s

– Bedenk een originele openingszin om de aandacht te trekken en vast te houden

– Verklaar je keuze om bij het bedrijf te willen werken

– Benoem alleen werkervaring of opleidingen als het relevant is voor de functie

– Laat je brief aansluiten op de vacature

– Wees zelfverzekerd in je brief

– Baseer je schrijfstijl op de bedrijfscultuur (dit kun je dus eerst onderzoeken!)

– Benadruk jouw toegevoegde waarde

 

Don’ts

– Je cv herhalen

– Clichés

– Een vrolijke opmaak met alle kleuren van de regenboog

– Humor (kan verkeerd worden geïnterpreteerd)

– Spelfouten

– Liegen

– Oneindig lange zinnen

 

Jaloersmakende cv en motivatiebrief schrijven

Een motivatiebrief schrijven is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Zolang je bovenstaande do’s er in verwerkt zit je goed. Naast een motivatiebrief dien je, zoals al eerder opgenoemd, ook je cv mee te sturen. Beide documenten geven een eerste indruk van jou. Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken en ervoor te zorgen dat jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. No pressure! Maak een jaloersmakend cv in 3 eenvoudige stappen.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is je e-mailbox blijven refreshen en wachten op jouw uitnodiging voor dat sollicitatiegesprek. Good luck, je kunt het!