Antenna
Antenna
Wat zijn de 8 meestgestelde sollicitatievragen?

Tips voor solliciteren – 31 Dec 2021 door Lars Schoof

Wat zijn de meestgestelde sollicitatievragen?

 

Wil jij je graag goed voorbereiden voor een sollicitatiegesprek, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat er gevraagd zal worden? Wij hebben 8 vragen opgesteld die wij graag willen weten van jou!

1. ‘Vertel eens wat over jezelf?’

Vaak start een sollicitatiegesprek met deze vraag. Het is één van de meestgestelde sollicitatievragen die het makkelijkst lijkt en daarom vaak wordt onderschat. Daar gaat het vaak fout, want wat moet je allemaal vertellen?

Je kunt van iedere (relevante) functie vertellen welke skills en ervaring jij meeneemt. Je vertelt als het ware in het kort wat jouw carrièrepad is. Je hoeft niet je carrière tot in de details te vertellen, aangezien ze jouw cv voor hun neus liggen. Jouw antwoord moet eindigen met waarom je voor deze functie hebt gesolliciteerd en daar op interview bent die dag. Afhankelijk van het bedrijf en de functie, kun je ook wat over jou als persoon vertellen. Uiteraard moet dit dan wel in lijn liggen met de functie.

 

2. ‘Waarom ben jij geïnteresseerd om bij ons te komen werken?’

Uiteraard heb jij dit gesprek voorbereid, en weet je alles over het bedrijf. Vertel dus waarom het bedrijf jou in eerste instantie aansprak, waarom jij met het bedrijf matcht. Vertel hoe jouw ervaring en achtergrond aansluit op de functie en dat je de waarde van de functie snapt. Je maakt hierbij dus duidelijk wat jou onderscheidt van de rest en waarom jij zo goed in het bedrijf past.

 

3. ‘Waar ligt jouw kracht?’

Op deze vraag mag jij eigenlijk wel een beetje opscheppen over jezelf. Vertel namelijk in welke skills jij uitblinkt, maar zorg er wel voor dat dit in lijn ligt met de functie.

 

4. ‘Wat is jouw grootste zwakte?’

Dat jij een workaholic bent of een perfectionist, is geen zwakte. Zorg dat je niet iets noemt wat direct gerelateerd ligt aan de functie. Dus als jij voor een functie in de ICT gaat, dan zeg je bijvoorbeeld niet dat je niets snapt van computers. Vertel daarnaast hoe jij met jouw zwakte omgaat en hoe jij dit van plan bent om te verbeteren.

 

5. ‘Vertel eens over een keer toen jij een lastige situatie hebt opgelost?’

Je kunt je hier op voorbereiden door nog eens goed naar de gewenste skills in de functie te kijken. Aan de hand van deze skills kun jij terugdenken aan een situatie waarbij jij deze moest gebruiken. Vertel de situatie, wat was jouw taak en wat voor actie heb jij ondernomen? Als laatste, vertel jij wat het resultaat was.

 

6. ‘Waarom wil jij weg bij je huidige bedrijf/functie?’

Wellicht niet helemaal nodig om te zeggen, maar bij deze vraag vertel je uiteraard niet dat jij je baas niet aardig vond of dat je ruzie had met collega’s. Je kunt antwoorden dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, een nieuwe branche wilt ontdekken of in je vorige/huidige functie niet meer verder kon groeien. Je kunt dan als laatst aangeven waarom je zo’n zin hebt in de nieuwe functie.

 

7. ‘Noem iets op wat jij hebt bereikt in vorige functies en waar jij trots op bent?’

Bedenk van tevoren op welke acties jij allemaal trots bent. Kies er eentje uit die relevant is voor de functie, vertel waarom jij hier trots op bent, hoe je dit hebt bereikt en hoe je deze ervaring en bijbehorende skills kunt meenemen naar de nieuwe functie.

 

8. ‘Waarom zouden wij jou moeten aannemen?’

Vaak is dit één van de sollicitatievragen die als laatst wordt gesteld. Op deze vraag antwoord je waarom jij gekwalificeerd bent voor die functie. Uiteraard voldoe jij aan alle eisen die in de functiebeschrijving staan, anders was je daar niet op gesprek, maar vertel wat jij extra kunt toevoegen aan de functie. Beschik jij alleen over de basis skills uit de functie, vertel dan waarom je zo gepassioneerd bent over het bedrijf en de functie.

Zijn er nog meer meestgestelde sollicitatievragen die jij vaker hebt gehoord? Zie vaak op tegen zo’n sollicitatiegesprek? Check dan onze 5 tips om minder nerveus te zijn!