Antenna
Antenna
5 tips voor verbondenheid met je collega’s tijdens thuiswerken!

Tips voor jouw carrière – 31 Dec 2021 door Sanne Rietvelt

5 tips voor verbondenheid met je collega’s tijdens thuiswerken!

Mis jij jouw collega’s al door het thuiswerken? Of die gezellige koffiemomentjes? We zijn nog niet eens begonnen over die flauwe grappen van die ene collega! Voor de een is thuiswerken juist hartstikke fijn en productief, terwijl de ander verlangt naar zijn of haar vertrouwde plekje op kantoor met collega’s. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om toch die verbondenheid met je collega’s te houden tijdens het thuiswerken. Lees je mee?

Verbondenheid thuiswerken

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Het scheelt namelijk reistijd, je hoeft je in de ochtend niet te haasten om de trein te halen of urenlang in de file staan. Daarnaast is het over het algemeen thuis rustiger dan op kantoor, waardoor je productiever bent en de kwaliteit van het werk zal verbeteren. Ja, dat klinkt allemaal goed! Toch zullen er collega’s zijn die moeite hebben met het thuiswerken en dan met name op het sociale en communicatieve aspect. Je komt elkaar niet meer tegen bij het koffiezetapparaat voor een praatje en je kunt ook niet zomaar even snel naar iemand toelopen.

Juist deze korte interactie momentjes zorgen vaak, naast meer betrokkenheid met je collega’s, voor inspiratie en innovatie. Doordat veel collega’s dus op afstand van elkaar werken, is de interne communicatie nu belangrijker dan ooit.

1. Virtueel communiceren

Veel bedrijven en collega’s zijn inmiddels al wel bekend met diverse digitale tools die het thuiswerken gemakkelijker maken. Deze tools maken het mogelijk om intern te communiceren. Maak dan ook veel gebruik van deze tools en sla de e-mail een keertje over! Deze tools hoef je niet per se alleen voor werk-gerelateerde onderwerpen te gebruiken, blijf vooral ook persoonlijke dingen bespreken met je collega’s. Zo blijven jullie op de hoogte van elkaar. Plan eventueel virtuele koffiemomenten of lunches met elkaar in. Hoe leuk is het dat je vanuit huis alsnog je collega’s ‘face to face’ kunt spreken?! Zo zie je ook een keer een andere kant van ze, wellicht krijg je wel een virtuele housetour of maak je kennis met de gezinsleden van je collega’s.

2. Projectleider

Thuiswerken kan voor vele een nieuwe situatie zijn, waardoor veel collega’s met vragen kunnen zitten. Stel één vast contactpersoon aan die als aanspreekpunt of projectleider alle communicatie doorstuurt naar de andere collega’s. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte blijft en het neemt onzekerheden weg. Als iedereen maar met elkaar zou praten, zouden er eindeloze informatiestromen zijn en kan er ruis ontstaan.

 3. Afspraken op afstand

Hebben jullie normaal vaste momenten dat jullie vergaderen of lopen jullie regelmatig gewoon bij elkaar langs? Met thuiswerken hoeft dit niet veel anders te zijn dan op kantoor. Zorg er dan wel voor dat alle collega’s bereikbaar zijn zodat er geen digitale barrière ontstaat. Toch kan het met thuiswerken natuurlijk voorkomen dat een collega niet altijd bereikbaar is omdat die op dat moment andere verplichtingen had (zie volgende alinea). Hierdoor is het wel zo handig om duidelijke afspraken te maken over meetings en wanneer iemand wel of niet beschikbaar is. Dit voorkomt een hoop irritaties!

 4. Wees flexibel

Het kan zijn dat jij heerlijk in je eentje woont en niet wordt gestoord, maar wellicht woont jouw collega wel met nog 3 andere thuiswerkers in één huis. Of moet jouw collega op woensdagmiddag de kinderen entertainen én nog proberen te werken in rust. Misschien woont die ene andere collega wel met 5 katten en 2 honden, waardoor het ietwat rumoerig kan zijn in huis. Kortom, de grens tussen werk en privé vervaagt een beetje bij het thuiswerken.

Heb wat respect voor elkaars thuissituatie en geef elkaar de ruimte. Thuiswerken is ook niet zomaar iets, iedere collega kan hier anders mee omgaan.

 5. Virtuele vrijmibo a.k.a. quarantaineborrel

Mensen zijn van nature sociaal ingesteld en daarom is het ook normaal als er behoefte is aan sociale interactie. Door het thuiswerken kun je je snel eenzaam en/of geïsoleerd voelen. Als jullie normaal gesproken gezellig met zijn allen borrelen op de vrijdagmiddag, hoeft het thuiswerken natuurlijk geen obstakel te zijn. Laat deze (virtuele) borrels vooral doorgaan! Neem het initiatief en organiseer bijvoorbeeld een bingo of een pubquiz met het hele team. Super gezellig met zijn allen! Zo blijft er met het thuiswerken toch verbondenheid!

En uhm, niet geheel onbelangrijk, maar niemand hoeft van kantoor naar huis te rijden dus iedereen kan aan de borrel!