Antenna
Antenna
De kracht van een logistiek medewerker

Werken in de logistiek – 31 Dec 2021 door Anouk Buskermolen

De kracht van een logistiek medewerker

Het Coronavirus zorgt ervoor dat veel mensen thuis zijn komen te zitten, dat bepaalde sectoren op hun gat liggen en economen vrezen voor een nieuwe crisis. Er zijn gelukkig echter ook functiegroepen die nu (wederom) de kans krijgen om te bewijzen wat voor waarde ze voor de Nederlandse economie hebben.

Groei van de logistieke markt

Een van deze functiegroepen is de logistiek.  Het UWV heeft in april 2020 aangegeven dat bedrijven door heel Nederland om logistiek personeel zitten te springen. Op verschillende vacaturesites zie je door de bomen het logistieke bos niet meer. Voordat het Coronavirus uitbrak liet de ING in dit onderzoek weten dat de groei van de Nederlandse logistieke markt zou afvlakken; nog wel groei, maar niet meer zoveel als we de afgelopen jaren gewend waren. En wat zag de markt als één van de grootste bedreigingen? Het aantrekken van logistiek personeel door een krappe arbeidsmarkt.

Zelf dringend op zoek naar logistieke versterking? Lees alles over logistiek personeel via Antenna en vraag ons naar de mogelijkheden!

Belang van de logistieke sector

Voordat de Corona – thuiswinkel crisis van start ging was er echter al een duidelijke stijging van het aantal logistieke vacatures te zien. Distributiecentra hebben het drukker dan ooit door een (tot een paar weken geleden) goed draaiende economie en groeiend aantal webshops en e-commerce bedrijven. We kunnen inmiddels wel stellen dat de logistieke sector de Nederlandse economie mede draaiende houdt. Het zorgt ervoor dat producten van de boeren bij de verwerkingsbedrijven komen, dat wij kunnen hamsteren en toch de schappen bij de supermarkten vol liggen, dat gestrande reizigers terug naar Nederland worden gehaald en dat de producten die nog geëxporteerd mogen worden ook daadwerkelijk geëxporteerd kunnen worden.

Wie profiteert daarvan?

En welke werknemers binnen de logistiek worden nu het meeste gevraagd? Juist, de uitvoerende krachten. Net als in de vorige crisis zie je dat bedrijven nu ook weer besparen op stafafdelingen en externe bureaus. Maar het blijkt maar weer dat deze bedrijven nog steeds niet zonder de medewerkers kunnen die zorgen dat producten van A naar B komen. Logistiek- en magazijnmedewerkers moeten al tijden aanhoren dat distributiecentra aan het automatiseren zijn en dat hun banen op de tocht staan. Toch laat elke crisis en economische groeiperiode weer zien dat Nederland niet zonder ze kan. Magazijnmedewerkers, chauffeurs, orderpickers, bijrijders en logistiek medewerkers. Voer een functietitel in op een vacaturebank en scrollen maar!