Antenna
Antenna
De logistieke baan van de toekomst

Werken in de logistiek – 31 Dec 2021 door Delilah Weppner

De logistieke baan van de toekomst

De logistiek is een brede, innovatieve sector die continu in beweging is. Digitalisering en automatisering zorgen ervoor dat banen verdwijnen, maar dit creëert ook weer kansen. Dankzij deze ontwikkelingen en nieuwe technologieën zal de logistieke sector nu en in de toekomst dan ook flink veranderen. De logistieke banen van de toekomst zullen er dan ook anders uit zien dan we gewend zijn.

3 onmisbare onderdelen in de toekomst van de supply chain

  • Supply chain data-analyse

Supply chain management is een groot onderdeel van de logistieke sector. Hiermee worden alle logistieke activiteiten geregeld van een product, van fabrikant tot eindconsument. Digitalisering heeft ervoor gezorgd dat er grote hoeveelheden data over dit proces worden verzameld. Deze data kan worden gebruikt om bestaande processen te analyseren en te verbeteren. Daar is dan natuurlijk wel een goede supply chain analyst voor nodig!

  • Duurzaamheid

Een trend die al lang niet meer weg te denken is uit de supply chain, en eigenlijk de hele maatschappij. Logistieke bedrijven willen of worden gedwongen om na te denken over het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Bedrijven willen ernaartoe dat ze energie gaan opwekken in plaats van alleen maar de vervuiler te zijn. Dit vraagt om mensen die goed zijn in het ontwerpen van nieuwe business modellen.

  • Supply chain management

Wat de toekomst ook brengt, logistieke processen zullen altijd gemanaged moeten worden. Er is altijd iemand nodig die het overzicht heeft en beslissingen maakt over wat er gebeurt. Het analyseren en optimaliseren van de processen is iets dat altijd zal moeten blijven bestaan en de supply chain manager blijft daarom een onmisbare schakel.

Zelf op zoek naar een nieuwe job in de logistiek? Lees alles over werken in de logistiek via Antenna of bekijk direct onze logistieke vacatures.

Digitalisering

Door digitalisering en automatisering veranderen logistiek en supply chain management razendsnel. Elk proces en onderdeel wat gedigitaliseerd kan worden, wordt uiteindelijk digitaal. Hierdoor zal een deel van de hedendaagse banen worden overgenomen door robots en automatische processen. Toch hoeft dit niet perse negatieve oorzaken te hebben voor logistieke medewerkers. Uiteraard gaat er een hoop veranderen, maar in feite worden de banen anders ingedeeld. En voor die digitalisering en robots zullen ook weer mensen nodig zijn, waardoor er juist weer werkgelegenheid vrij komt. Er zullen namelijk altijd mensen nodig zijn om de complexe processen in de gaten te houden. Zolang de robotisering daar nog niet toe in staat is of op het moment dat deze faalt. Ook zullen er nog mensen nodig zijn voor inzicht in en het beheer van privacygevoelige informatie.

Competenties nieuwe logistieke banen

Bij deze nieuwe banen horen ook weer andere competenties waardoor bijscholing van (toekomstige) medewerkers haast essentieel is. Het is onvermijdelijk dat er banen zullen verdwijnen en dat er banen zullen veranderen. Bijscholing of omscholing is daarom nodig. Dit is iets waar zowel werkgever als werknemer over zal moeten nadenken. Verdiep je in de veranderende logistieke wereld. Zorg dat je veranderingen ziet aankomen zodat je jezelf erop kunt voorbereiden.