Antenna
Antenna
Welke skills heb je nodig in de supply chain?

Werken in de logistiek – 30 Dec 2021 door Saskia de Groot

Welke skills heb je nodig in de supply chain?

Een baan in de logistiek zag er twintig jaar geleden anders uit dan nu. Alles verandert en als het goed is verander jij mee. Wat zijn nu handige skills om te bezitten wanneer je een carrière in de logistiek / supply chain ambieert? Wij denken even met je mee!

Kennis van technologie

Ook al is het misschien niet helemaal jouw specialiteit, technologie ontwikkelt zich al decennia lang in de hele maatschappij en de logistiek is daarop geen uitzondering. We hebben dan wel IT’ers om het meest technische werk te doen, zoals programmeren, maar ook voor andere functies is technologische kennis heel belangrijk. Als supply chain professional heb je het totale plaatje voor je en kan jij zien hoe met technologie bestaande processen kunnen worden verbetert. Developers kunnen wel wat maken, maar iemand moet ze vertellen hoe dit systeem moet werken. Daar ben jij voor. Jij weet waar je collega’s in het proces tegenaan kunnen lopen en hoe hardware en software deze problemen kunnen oplossen. Kan dus zeker geen kwaad om dit in je skillset te hebben!

Enig commercieel inzicht

Alle bedrijven bevinden zich ergens in de supply chain. Ook het bedrijf waar jij werkt. Jullie hebben klanten, maar zijn zelf ook weer een klant. Commercieel inzicht helpt jou om beter te begrijpen hoe de markt in elkaar zit waarin jullie werkzaam zijn. Niet alleen op logistiek vlak, ook zakelijk en financieel. Dus verdiep je in de branche waarin je werkzaam bent. Probeer het verband te leggen tussen het logistieke proces van je bedrijf en de commerciële activiteiten. Misschien ontdek je wel bezuinigingsmogelijkheden. Commercieel inzicht is dus een skill die jij goed kunt gebruiken als supply chain professional.

Aanpassingsvermogen

We hadden het eerder al over technologische ontwikkelingen. Die gaan erg snel, net als verschuivingen op de markt. Dit heeft ook invloed op de supply chain. Als je niet het vermogen hebt je aan te passen aan nieuwe situaties kan je het nog weleens moeilijk krijgen. Bedrijven die winstgevend willen blijven moeten de flexibiliteit hebben om zich aan te passen. Ook het logistieke proces en de technologische ontwikkelingen veranderen daarin mee. Houd dus niet te veel vast aan hoe dingen nu gaan.

Strategisch denkvermogen

Niet elk bedrijf en niet elke manager zal dit evenveel waarderen, maar over het algemeen houden mensen van meedenkers. Het toont dat je slim en betrokken bent. Zie je dat een bestaand proces verbetert kan worden? Praat erover. Als je alleen doet wat er van je gevraagd wordt en je nooit ergens mee bemoeit, hebben je collega’s die dit wel doen misschien wel een stapje voor op jou. Zorg dus dat strategisch denkvermogen een skill is die jij bezit!

Klaar voor een eerste of volgende stap in jouw logistieke carrière? Lees alles over werken in de logistiek via Antenna en solliciteer vandaag nog op jouw ideale job!

Zien we nog iets over het hoofd? We leren ook graag van jou! Deel gerust je inzichten met ons.